post-warzywno-owocowy-jadlospis-tydzien3.pdf

(433 KB) Pobierz
Tydzień 3
Śniadanie
(przed
wyjściem z domu)
Przekąska 1
Obiad
Przekąska 2
Kolacja (3 godziny
przed snem)
Dzień 15
Koktajl z kapusty z
jabłkiem i
marchewką oraz
miętą
Rukola z kiełkami i
pomidorem
Zupa: Krem ze szpinaku +
II danie kapusta pekińska
duszona z cebulą i ostrą
papryczką chili oraz
czosnkiem
Surówka z pora
z jabłkiem i
marchewką +
ogórek kiszony
Pieczona cukinia z
ziołami
Dzień 16
Koktajl z ogórka z
jabłkiem,
grejpfrutem i miętą
Surówka z kiszonej
kapusty z natką
pietruszki i papryką
Zupa: Krem ze szpinaku +
II danie: zapiekanka z
bakłażanów z papryką,
cebulą, czosnkiem i
ziołami
Pomidor z
rzodkiewką i
ogórkiem
skropionym
sokiem z
cytryny
Kiełki
rzodkiewki z
pietruszką + 2
łodygi
selera
naciowego i
mus jabłkowy
Sałatka ze szpinaku z
pomidorem i kiełkami
Dzień 17
Koktajl z buraka,
jabłka i marchewki
Ogórek kiszony z
bazylią, marchewką
i pietruszką
Zupa czosnkowa + II
danie: leczo warzywne
Surówka z buraków z
chrzanem lub
czosnkiem
Dzień 18
Koktajl z sałaty z
jabłkiem,
grejpfrutem i
marchewką
Sałatka
pomidorowa z
cebulą
Zupa czosnkowa + II
danie: gotowane na parze
brokuły i marchewka z
selerem oraz papryką +
kiszona kapusta
Surówka z
marchewki i
selera z
jagodami
Zapiekanka z
bakłażanów z papryką,
cebulą, czosnkiem i
ziołami
Dzień 19
Koktajl z jabłka,
natki pietruszki i
jagód
Surówka z
czerwonej kapusty
z papryką i porem
Zupa: krem z jarmużu + II
danie: sałatka z
pieczonych lub duszonych
buraków z rukolą,
roszponką lub sałatą i
kawałkami grejpfruta
Ogórek kiszony
z bazylią,
marchewką i
pietruszką
Kalafior z brokułem i
kiełkami
Dzień 20
Koktajl z brokuła z
jabłkiem i
grejpfrutem
Koktajl
pietruszkowy z
jabłkiem,
marchewką i
cytryną
Kiełki brokuła z
cebulą, pomidorami
i roszponką
Zupa: krem z jarmużu + II
danie: puree z selera +
kiszona kapusta
Carpaccio z
buraków
Surówka z kapusty
pekińskiej z cebulą i
koperkiem
Dzień 21
Ogórek kiszony z
pomidorem ,
papryką i rukolą
Zupa cebulowa + II danie:
bigos warzywny
Sałatka
owocowa i
kiełki
Sałatka ze szpinaku z
cebulą i pietruszką
oraz pomidorem
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
60
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
61
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
62
Post warzywno-owocowy - jadłospis dla 1 osoby
Tydzień 3
Dzień 15 z 42
Śniadanie
Koktajl jarmużowy
Składniki:
1 jabłko (145 g) (dokładnie umyte, może być ze skórką, jeśli zostało sparzone, bez ogryzka;
pokrojone w grube kawałki)
3 marchewki (po 50 g) (umyte, oskrobane, pokrojone na grubsze kawałki)
3 gałązki
świeżej
mięty (30 g) (umyta, osuszona, posiekana razem z
łodyżką)
100 g białej lub czerwonej kapusty (umyta, pokrojona na grube kawałki)
1 cytryna (160 g) (opcjonalnie; wyciśnięty sok i miąższ w wyciskarce do cytrusów lub obrana,
z pousuwanymi błonami, bez pestek)
1 szklanka wody
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera (zacznij od cytryny, potem jabłko, na koniec
marchewka i kapusta).
2. Miksuj pulsacyjnie, na najwyższych obrotach, możliwie najkrócej, do połączenia składników
w koktajl.
Przekąska 1
Rukola z kiełkami i pomidorem
Składniki:
kiełki słonecznika lub inne (czarnej rzepy, brokuła, lucerny, cebuli) (ok. 25 g)
50 g rukoli
1 pomidor (100 g)
25 g malin (opcjonalnie; całe lub rozduszone widelcem)
zioła prowansalskie lub tymianek z rozmarynem i oregano
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
63
Przygotowanie:
1. Zaserwuj w jednej misce.
Obiad
Krem ze szpinaku
Składniki:
400-500 ml wywaru warzywnego
wszystkie warzywa z gotowania zapasu wywaru poprzedniego dnia
300 g szpinaku (świeży, umyty, osuszony)
1 czerwona papryka (145 g) pieczona lub podduszona na patelni w niewielkiej ilości wywaru
przez ok. 10 minut - a wcześniej podzielona na grube paski)
1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę; można poddusić razem z papryką)
zioła prowansalskie lub tymianek, suszona bazylia i oregano
1-2
łyżki
soku z cytryny
pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa zalej w garnku wywarem, zmiksuj na gładki krem i dopraw ziołami i
sokiem z cytryny. Połowę odstaw do lodówki na kolejny dzień, drugą połowę podgrzej.
Kapusta pekińska duszona
Składniki:
250 g kapusty pekińskiej (umyta, pokrojona w cienkie paski)
2 pomidory (po 100 g) (umyte, pokrojone w kostkę)
1 cebula (50 g) (obrana, pokrojona w półksiężyce)
1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
¼
papryczki chili lub
�½
czerwonej papryki (80 g) (drobno pokrojona)
2
łyżki
soku z cytryny
�½ łyżeczki
imbiru
1
łyżka
szczypiorku (posiekany) lub
świeżej
kolendry (posiekana)
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa oprósz imbirem, wymieszaj i duś na patelni, pod przykryciem, przez ok.
15 minut.
2. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem lub kolendrą.
Wrocław 2016 Wszystkie prawa zastrzeżone.
www.DOROTA.iN
64
Zgłoś jeśli naruszono regulamin