PANGA DUSZONA.rtf

(1 KB) Pobierz

Panga duszona

Składniki: 700 g filetów z pangi (może też być mintaj lub dorsz), 200 g pomidorów, 250 g jabłek, 150 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 cytryna, 4 łyżki mąki, 50 ml oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie: Filety myjemy, osuszamy, skraplamy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, następnie układamy na patelni ósemki jabłek, pomidory, dolewamy wino i na małym ogniu, pod przykryciem, dusimy potrawę ok. 5-10 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin