Witamina
Występowanie
Skutki niedoboru
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
A
żółte owoce i warzywa (marchew, jajka, sery, masło)
zahamowanie wzrostu, złe widzenie w ciemności, choroby skóry
D3
tran,wątroba, ryby, masło, śmietana
krzywica, osteoporoza
E
mleko, mięso, jaja, warzywa liściaste
osłabienie i zanik mięśni, niedokrwistość
K
zielone warzywa liściaste, wątroba, mleko
zaburzenia krzepnięcia krwi, krwotoki,
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
B6
wątroba, drożdże, pszenica, fasola, orzechy, soja
drgawki, choroby skóry, zaburzenia przemiany białek
B9
warzywa liściaste, drożdże, wątroba
anemia, wypadanie włosów, zahamowanie wzrostu
B12
wątroba, mięso, jaja, mleko, ryby
anemia, zaburzenia wzrostu
C
owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
obniżenie odporności, krwawienie dziąseł, wolniejsze gojenie się ran
H (biotyna)
wątroba, drożdże, mleko, żółtko jajka, warzywa strączkowe, banany
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej, bóle mięśni
PP
wątroba, chude mięso, ryby, soja
j.w., kłopoty z pamięcią, choroby przewodu pokarmowego
Pierwiastek
makroelementy
fosfor
większość produktów spożywczych
krzywica, próchnica, bóle mięśni
wapń
mleko, sery, jajka
próchnica zębów, osłabienie kości, zaburzenia pracy serca
magnez
rośliny strączkowe, pestki dyni, banany, orzechy, kakao
zaburzenia pracy serca, migreny
mikroelementy
żelazo
mięso, nasiona roślin strączkowych
anemia
jod
ryby morskie
zaburzenia wzrostu, choroby układu nerwowego
fluor
herbata, ryby morskie, nasiona roślin strączkowych
próchnica zębów
ChomikP2P