Przepis na gofry.odt

(11 KB) Pobierz

 

Przepis łatwy i bardzo szybki. Przepis z internetu. Gofry te wychodzą chrupiące i smaczne!

Przepis dla 4 osób:

 

 

 

Składniki:

        30 dag mąki

        0,5l mleka

        7,5 dag cukru

        szczypta soli

        10 dag masła roztopionego

        2 jajka

        15 g proszku do pieczenia

 

 

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze zmiksować, aż otrzymamy konsystencję ciasta naleśnikowego. Piec we wcześniej dobrze nagrzanej gofrownicy (jak długo? - w zależności od gofrownicy, ewentualnie przeczytać instrukję). Najlepiej jeść świeże, są pyszne i chrupiące (po pewnym czasie stają się niestety miękkie).

Piekłam też ostatnio gofry używając mąki razowej (!). Gofry wyszły równie dobre!

Smacznego!

Wskazówki na temat gofrów:

1. Gofrownica powinna być dobrze nagrzana (5 minut) - aby gofry się nie kleiły.
2. Podczas pieczenia nie podnosić pokrywy (!)
3. Gofry będą bardziej chrupiące, jeśli ciasto będzie gęste - ale musi jeszcze z łyżki spływać (!)
4. Ciepłe gofry nie powinny być układane jeden na drugim (nie będą wtedy chrupiące).
5. Aby gofry były chrupiące, zamiast mleka użyć letniej wody (!)
6. Mleko powoduje, że gofry są miękkie i ciemne (!)
7. Jeśli ciasto na gofry wyszło zbyt lejące, można je uratować poprzez domieszkę bułki tartej (!)
8. Ja piekę w mojej gofrownicy w raczej niższej temperaturze, zu to dłużej (!)

 

PRZEPIS NA GOFRY

Prosty i smakowity sposób na podwieczorek. Gofry można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub konfiturami.

Składniki:

        1/2 kg mąki

        2 jajka

        3/4 szklanki cukru

        1/3 kostki masła

        2 łyżeczki proszku do pieczenia

        1-2 szklanki wody

        cukier waniliowy

Masło (wersja dla alergików - margaryna) topimy w małym rondelku i odstawiamy, aby przestygło. Jajka ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, stopione masło i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie i odstawiamy na około pół godziny.

Ciasto lejemy małą chochelką na gofrownicę i smażymy.

Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły. Nie kładziemy ich jednak jeden na drugim, bo rozmiękną i nie będą już chrupiące. Jeśli chcemy podawać gofry z cukrem pudrem, to najlepiej jest je posypać jeszcze wtedy, gdy są gorące - cukier lepiej się trzyma.

Zamiast cukru waniliowego można użyć aromatu w płynie, startej skórki cytrynowej, siekanych orzechów, cynamonu lub kakao (nie za dużo bo ciasto wyjdzie za ciężkie).

 

PRZEPIS NA GOFRY CYNAMONOWE
Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Smaczne i dość sycące gofry doskonałe na podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki:

        18 dkg płatków owsianych

        4 jajka

        10 dkg margaryny

        5 łyżek wody

        1/2 łyżeczki soli

        1 łyżeczka proszku do pieczenia

        1 łyżeczka cynamonu

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy by przestygła. Miksujemy płatki owsiane i mieszamy je dokładnie z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodajemy wodę, margarynę i jaja.

Ciasto odstawiamy na około pół godziny by płatki owsiane zmiękły. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy na złoto-brązowy kolor.

Można je podawać z cukrem pudrem lub słodkim musem jabłkowym.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin