omlet z truskawkami.odt

(8 KB) Pobierz

Puszysty omlet z truskawkami

Przygotowanie:

 

 

 

Jajko rozbić. Żółtko wymieszać z cukrem i solą, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać wraz z mlekiem i wodą mineralną do kremu z żółtek, mieszając. Białko ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z ciastem.

 

Ciasto smażyć na gorącym maśle na teflonowej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Omlet zsunąć na talerz, rozłożyć na nim truskawki, posypać odrobiną cukru pudru i złożyć na pół. Posypać pozostałym cukrem pudrem, udekorować gałką lodów i natychmiast podawać.

Składniki:

 

 

 

• 1 jajko z wolnego wybiegu

• 1 łyżka cukru Castello

• Szczypta soli jodowanej Castello

• 60 g mąki pszennej Castello

• Szczypta proszku do pieczenia Castello

• 40 ml mleka Pilos

• 40 ml wody mineralnej Saguaro

• 1 łyżka masła Pilos

• 150 g truskawek

• 1-2 łyżki cukru pudru

• 1 kulka lodów waniliowych Eisstern

Zgłoś jeśli naruszono regulamin