vvvvvvvvvvvvvvvv
CIASTO ORZECHOWE
Składniki:
4 jajka
0,5 kostka margaryny
1 szkl. mąki
0,75 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 szkl. orzechów włoskich zmielonych
2-3 łyżeczki wody
lub
6 jajka
0,75 kostka margaryny
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki śmietany kwaśnej
1,5 szkl. orzechów włoskich zmielonych
3-4 łyżeczki wody
8 jajka
1 kostka margaryny
2 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
6 łyżki śmietany kwaśnej
2 szkl. orzechów włoskich zmielonych
4-6 łyżeczki wody
Przygotowanie:
Białka zmiksowane ubić z cukrem na sztywno, po czym dodawać po 1 żółtku i lekko miksować, następnie na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopioną margarynę i śmietanę (rozłożyć na mniej więcej 3 części) (nadal lekko miksując), na końcu orzechy i wodę.
TTTTTTTTTTTTTTTTT
PARÓWKI W CIEŚCIE
10 parówek
25 dag mąki
2 dag drożdży
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
Wyrobić jak ciasto kruche, rozwałkować, pociąć na 2 cm paski,
Zawijać w nie parówki
KRYZYSOWY ŁOM
0,5 szkl. wody lub mleka
1 -3 łyżek kakao
30 dag mleka w proszku ( najlepsze łaciate )
4 opakowania herbatników (szkolnych)
orzechy
Margarynę z cukrem, kakao i wodą rozpuścić i zagotować, cały czas równomiernie mieszając. Następnie ostudzić, dodać mleko, pokruszone herbatniki i orzechy.
i Konieczność równomiernego mieszania podczas podgrzewania i studzenia!!!
]]]]]]]]]]]]]]]]
PLACEK Z JAGODAMI
5 jajek
20 dag cukru
20 dag margaryny
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, ubić pianę, połączyć dokładnie wszystkie składniki i upiec.
MASA JAGODOWA
1l borówek ze słoika razem z sokiem
2 galaretki wiśniowe
W 1,5 szkl. wody (jeśli jest ciepło, to 1 szkl. i trochę) rozpuścić galaretki; dobrze rozpuszczone dodać do borówek, dobrze pomieszać. Gdy masa zacznie stygnąć, włożyć na placek
BITA ŚMIETANA
0,5l słodkiej śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić na puch, dodając cukier waniliowy i 2 łyżeczki cukru. Połączyć z dobrze ostudzoną żelatyną i równomiernie wyłożyć na placek. Górę zalać galaretką wiśniową.
RRRRRRRRRRRRRRRR
KEKS
25 dag masła (1 kostka)
1,5 szkl. bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, orzechy [pokrojone], konfitura, czekolada gorzka [starta na grubej tarce])
1 szkl. jabłek tartych
1 łyżeczka sody
Utrzeć masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i sodę, na końcu pianę i bakalie obtoczone wcześniej w mące.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
EKLERY
0,5 szkl. topionego masła
4-6 jaj
1 szkl. mleka
Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowana tłuszczem blachę w postaci pasków za pomocą tutki /można obciąć róg woreczka foliowego/. Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. po upływie ok.10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nagromadzoną tam parę i obniżyć temp. Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem.
êêêêêêêêêêêêêêêê
PLACEK Z DELICJAMI
BISZKOPT:
8 jajek
3 łyżki oleju
Białka ubijać dodając stopniowo cukier, następnie żółtka. Puszystą masę delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i olejem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Zimny przekroić na pół i nasączyć alkoholem z cytryną i cukrem waniliowym.
KREM:
3 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
1 margaryna
0,5 kg Delicji (najlepiej cytrynowe)
Ugotować budyń. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę ucierać bez cukru, dodając zimny budyń i tężejącą galaretkę. Połowę masy wyłożyć na przekrojony biszkopt. Na masie układać ciasno Delicje. Posmarować je drugą połową masy i przykryć drugą połową biszkopta. Polać polewą.
MASA DO WAFLI
50 dag mleka w proszku
3 margaryny
30 wafli
1,5 szkl. mleka
6 łyżek kakao
2 szkl. cukru
Margarynę rozpuścić z cukrem, mlekiem i kakao. Chwilę pogotować i ostudzić. Dosypać mleko w proszku. Dobrze rozmieszać. Smarować po 5 sztuk. Wsadzić do woreczka każdy torcik osobno. Ułożyć jeden na drugim i przycisnąć taboretem.
KARMEL DO ANDRUTA
1l mleka
0,5 kg cukru
10dag margaryny
Mleko ugotować z cukrem i dodać margarynę.
PLACEK Z BEZAMI
Biszkopt z 8 jaj z kakao
ok. 30 dag małych bezów
1 budyń
0,5 l mleka
10 dag kokosu
1 masło
Do gotującego się budyniu z mlekiem dodać kokos i chwilę gotować. Ostudzić. Połączyć z masłem i margaryną. Biszkopt podzielić wzdłuż na 2 części. Ułożyć w kolejności; biszkopt, masa, bezy, masa, biszkopt.
PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW
7 dużych ugotowanych zmielonych ziemniaków
10 dag mąki ziemniaczanej
3 jajka
sól, majeranek
3 łyżki mleka
3 łyżki wody
olej
Białka ubić na sztywno, sparzyć wodą i mlekiem. Dodać do pozostałych składników, wyrobić. Kłaść łyżeczką na rozgrzany olej (jak frytki) [UWAGA – ROSNĄ!!!]. Piec na złoty kolor.
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY NA WIGILIĘ
2,5 szkl. mąki
0,75 kostki margaryny
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
sól
40 dag maku
1 l mleka
0,75 szkl. miodu
rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
0,25 masła
Opłukany i odsączony mak zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu 30-40 min. Odsączyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przesiać mąkę, cukier puder, sól i posiekać z margaryną. Dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną, 2 jajka (całe) i 2 żółtka, zagnieść ciasto. Pozostawić, aby wyrosło.
W rondlu roztopić 0,25 masła, dodać mak, miód, bakalie i smażyć 15 min. na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić. Z dwóch białek ubić pianę i wymieszać z masą.
Ciasto rozwałkować, pokryć równą warstwą masy pozostawiając 2 cm margines, zwinąć i przenieść do blaszki. Poczekać aż wyrośnie. Piec w temp. 150-180 C ok. 60 min. Po zarumienieniu przykryć folią. Upieczony polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SZARLOTKA
0,5 kg mąki
25 dag margaryny
0,5 szkl. cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli i cynamonu
cukier puder
1 l marmolady z jabłek
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i posiekać z margaryną. Wbić jajka, wlać śmietanę i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Większą częścią wyłożyć dno i boki blaszki, rozprowadzić równomiernie marmoladę i posypać ją cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta, zlepiając boki. Piec w temp. 130-150 C ok. 1h, aż się przyrumieni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
KOPERTY Z JABŁKAMI
1 szkl. śmietany
aromat waniliowym
jabłka
Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować i pokroić na kwadraty (bok = 5cm). Na każdym kwadracie ułożyć ćwiartkę obranego jabłka i zagiąć rogi ciasta do góry, aby powstała „koperta”. Upiec na złoto i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
...
everesta