Przepisy (do użytku wewnętrznego).odt

(18 KB) Pobierz

vvvvvvvvvvvvvvvv

 

CIASTO ORZECHOWE

 

Składniki:

4 jajka

0,5 kostka margaryny

1 szkl. mąki

0,75 szkl. cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany kwaśnej

1 szkl. orzechów włoskich zmielonych

2-3 łyżeczki wody

 

lub

 

6 jajka

0,75 kostka margaryny

1,5 szkl. mąki

1 szkl. cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4,5 łyżki śmietany kwaśnej

1,5 szkl. orzechów włoskich zmielonych

3-4 łyżeczki wody

 

lub

 

8 jajka

1 kostka margaryny

2 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżki śmietany kwaśnej

2 szkl. orzechów włoskich zmielonych

4-6 łyżeczki wody

 

Przygotowanie:

Białka zmiksowane ubić z cukrem na sztywno, po czym dodawać po 1 żółtku i lekko miksować, następnie na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopioną margarynę i śmietanę (rozłożyć na mniej więcej 3 części) (nadal lekko miksując), na końcu orzechy i wodę.

 

 

 

 

vvvvvvvvvvvvvvvv

TTTTTTTTTTTTTTTTT

 

 

PARÓWKI W CIEŚCIE

 

Składniki:

10 parówek

25 dag mąki

2 dag drożdży

2 łyżki śmietany

1 jajko

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

2 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Wyrobić jak ciasto kruche, rozwałkować, pociąć na 2 cm paski,

Zawijać w nie parówki

 

 

TTTTTTTTTTTTTTTTT

 

KRYZYSOWY ŁOM

 

Składniki:

 

1 kostka margaryny

1 szkl. cukru

0,5 szkl. wody lub mleka

1 -3 łyżek kakao

30 dag mleka w proszku ( najlepsze łaciate )

4 opakowania herbatników (szkolnych)

orzechy

 

Przygotowanie:

Margarynę z cukrem, kakao i wodą rozpuścić i zagotować, cały czas równomiernie mieszając. Następnie ostudzić, dodać mleko, pokruszone herbatniki i orzechy.

i Konieczność równomiernego mieszania podczas podgrzewania i studzenia!!!

 

TTTTTTTTTTTTTTTTT

]]]]]]]]]]]]]]]]

PLACEK Z JAGODAMI

Składniki:

5 jajek

20 dag cukru

20 dag margaryny

5 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, ubić pianę, połączyć dokładnie wszystkie składniki i upiec.

 

 

 

MASA JAGODOWA

Składniki:

1l borówek ze słoika razem z sokiem

2 galaretki wiśniowe

 

Przygotowanie:

W 1,5 szkl. wody (jeśli jest ciepło, to 1 szkl. i trochę) rozpuścić galaretki; dobrze rozpuszczone dodać do borówek, dobrze pomieszać. Gdy masa zacznie stygnąć, włożyć na placek

 

 

 

 

BITA ŚMIETANA

Składniki:

0,5l słodkiej śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

2 łyżeczki cukru

cukier waniliowy

 

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić na puch, dodając cukier waniliowy i 2 łyżeczki cukru. Połączyć z dobrze ostudzoną żelatyną i równomiernie wyłożyć na placek. Górę zalać galaretką wiśniową.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RRRRRRRRRRRRRRRR

 

 

KEKS

Składniki:

25 dag masła (1 kostka)

4 jajka

2 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1,5 szkl. bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, orzechy [pokrojone], konfitura, czekolada gorzka [starta na grubej tarce])

1 szkl. jabłek tartych

1 łyżeczka sody

 

Przygotowanie:

Utrzeć masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i sodę, na końcu pianę i bakalie obtoczone wcześniej w mące.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 

EKLERY

Składniki:

1,5 szkl. mąki

0,5 szkl. topionego masła

4-6 jaj

1 szkl. mleka

 

Przygotowanie:

Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowana tłuszczem blachę w postaci pasków za pomocą tutki /można obciąć róg woreczka foliowego/. Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. po upływie ok.10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nagromadzoną tam parę i obniżyć temp. Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

êêêêêêêêêêêêêêêê

 

PLACEK Z DELICJAMI

 

 

BISZKOPT:

Składniki:

8 jajek

1 szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szkl. mąki

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Białka ubijać dodając stopniowo cukier, następnie żółtka. Puszystą masę delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i olejem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Zimny przekroić na pół i nasączyć alkoholem z cytryną i cukrem waniliowym.

 

 

KREM:

Składniki:

3 szkl. mleka

2 budynie śmietankowe

2 galaretki cytrynowe

1 margaryna

0,5 kg Delicji (najlepiej cytrynowe)

Przygotowanie:

Ugotować budyń. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę ucierać bez cukru, dodając zimny budyń i tężejącą galaretkę. Połowę masy wyłożyć na przekrojony biszkopt. Na masie układać ciasno Delicje. Posmarować je drugą połową masy i przykryć drugą połową biszkopta. Polać polewą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MASA DO WAFLI

Składniki:

50 dag mleka w proszku

3 margaryny

30 wafli

1,5 szkl. mleka

6 łyżek kakao

2 szkl. cukru

 

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić z cukrem, mlekiem i kakao. Chwilę pogotować i ostudzić. Dosypać mleko w proszku. Dobrze rozmieszać. Smarować po 5 sztuk. Wsadzić do woreczka każdy torcik osobno. Ułożyć jeden na drugim i przycisnąć taboretem.

 

 

 

 

KARMEL DO ANDRUTA

Składniki:

1l mleka

0,5 kg cukru

10dag margaryny

 

Przygotowanie:

Mleko ugotować z cukrem i dodać margarynę.

 

 

 

 

 

 

PLACEK Z BEZAMI

Składniki:

Biszkopt z 8 jaj z kakao

ok. 30 dag małych bezów

1 budyń

0,5 l mleka

10 dag kokosu

1 margaryna

1 masło

 

Przygotowanie:

Do gotującego się budyniu z mlekiem dodać kokos i chwilę gotować. Ostudzić. Połączyć z masłem i margaryną. Biszkopt podzielić wzdłuż na 2 części. Ułożyć w kolejności; biszkopt, masa, bezy, masa, biszkopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

7 dużych ugotowanych zmielonych ziemniaków

10 dag mąki ziemniaczanej

3 jajka

sól, majeranek

3 łyżki mleka

3 łyżki wody

olej

 

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno, sparzyć wodą i mlekiem. Dodać do pozostałych składników, wyrobić. Kłaść łyżeczką na rozgrzany olej (jak frytki) [UWAGA – ROSNĄ!!!]. Piec na złoty kolor.

 

 

 

 

 

 

MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY NA WIGILIĘ

Składniki:

2,5 szkl. mąki

0,75 kostki margaryny

5 dag drożdży

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru pudru

4 jajka

sól

40 dag maku

1 l mleka

0,75 szkl. miodu

rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa

0,25 masła

 

Przygotowanie:

Opłukany i odsączony mak zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu 30-40 min. Odsączyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przesiać mąkę, cukier puder, sól i posiekać  z margaryną. Dodać drożdże rozmieszane ze śmietaną, 2 jajka (całe) i 2 żółtka, zagnieść ciasto. Pozostawić, aby wyrosło.

W rondlu roztopić 0,25 masła, dodać mak, miód, bakalie i smażyć 15 min. na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić. Z dwóch białek ubić pianę i wymieszać z masą.

Ciasto rozwałkować, pokryć równą warstwą masy pozostawiając 2 cm margines, zwinąć i przenieść do blaszki. Poczekać aż wyrośnie. Piec w temp. 150-180 C ok. 60 min. Po zarumienieniu przykryć folią. Upieczony polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

SZARLOTKA

Składniki:

0,5 kg mąki

25 dag margaryny

0,5 szkl. cukru

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

szczyptę soli i cynamonu

cukier puder

1 l marmolady z jabłek

 

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i posiekać z margaryną. Wbić jajka, wlać śmietanę i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Większą częścią wyłożyć dno i boki blaszki, rozprowadzić równomiernie marmoladę i posypać ją cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta, zlepiając boki. Piec w temp. 130-150 C ok. 1h, aż się przyrumieni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOPERTY Z JABŁKAMI

Składniki:

1 masło

2 szkl. mąki

1 szkl. śmietany

aromat waniliowym

jabłka

cukier puder

 

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować i pokroić na kwadraty (bok = 5cm). Na każdym kwadracie ułożyć ćwiartkę obranego jabłka i zagiąć rogi ciasta do góry, aby powstała „koperta”. Upiec na złoto i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin