Nazwa placówki………………………………………….
OGÓLNY PLAN HIGIENY
Opracowanie na podstawie:
1) „Zasady utrzymania czystości w zakładach opieki zdrowotnej” - Paweł Grzesiowski,
Marek Kowalski, Elżbieta Lejbrandt, Mirosława Malara, Rita Pawetko, Małgorzata
Sobania, Anna Tymoczko, Anna Ziółko - Stowarzyszenie Higieny Lecznictwa , Warszawa,
październik 2008 r.
2) „Procedury higieny w placówkach ochrony zdrowia” – Maria Ciuruś, Warszawa 2009 r.;
3) „Higiena w placówkach opieki medycznej” – zespół autorów pod redakcją Grażyny Dulny
i Elżbiety Lejbrandt;
1. Cel:
- opracowanie jednolitych metod postępowania,
- usuniecie z powierzchni zanieczyszczeń wraz ze znajdującymi się na niej
drobnoustrojami;
2. Adresat:
- personel medyczny i pomocniczy;
3. Odpowiedzialność:
- bezpośredni nadzór i odpowiedzialność za pracę osób sprzątających sprawuje
Kierownik (lekarz, pielęgniarka)…………………………………
- bieżącą kontrolę – ……………………….
4. Definicje:
dekontaminacja – proces niszczenia biologicznych czynników chorobotwórczych poprzez: mycie, dezynfekcję i sterylizację;
dezynfekcja - proces redukcji biologicznych czynników chorobotwórczych poprzez zastosowanie metod fizycznych lub chemicznych;
dezynfekcja niskiego stopnia – proces redukcji wegetatywnych form bakterii (oprócz Mycobacterium tuberculosis), wirusów osłonowych (np. HBV, HCV, HIV) i grzybów (oznaczenie preparatu B, F);
dezynfekcja średniego stopnia – proces redukcji wegetatywnych form wszystkich gatunków bakterii (w tym Mycobacterium tuberculosis), wszystkich wirusów (w tym osłonowych i bezosłonkowych) oraz grzybów (oznaczenie preparatu B, F, V, Tbc);
dezynfekcja wysokiego stopnia – proces redukcji wszystkich wegetatywnych form biologicznych czynników chorobotwórczych (bakterie, wirusy, grzyby) z wyjątkiem dużej ilości form przetrwalnikowych (oznaczenie preparatu B, F, V, Tbc, S);
mycie – etap dekontaminacji, usuwający zarówno zabrudzenia jak i pewną ilość biologicznych czynników chorobotwórczych;
pokoje socjalne personelu – pomieszczenia zlokalizowane w jednostkach organizacyjnych, dostępne wyłącznie dla personelu, w którym można spożywać posiłki lub wypoczywać;
pokoje zabiegowe - pomieszczenia, w których wykonywane są procedury medyczne u pacjentów oraz czynności przygotowawcze, np. rozpuszczanie leków, przygotowywanie wlewów;
pomieszczenie porządkowe – pomieszczenie służące do przechowywania środków czystości oraz preparatów myjąco-dezynfekcyjnych, przygotowywania ich roztworów roboczych oraz mycia i dezynfekcji sprzętu sprzątającego;
preparat myjący (detergent) – preparat usuwający zanieczyszczenia poprzez zmianę pH, obniżenie twardości wody, rozkład cząstek organicznych lub ułatwianie mieszania z wodą;
preparat dezynfekcyjny – preparat dezynfekcyjny zdolny do dezynfekcji, dopuszczony w Polsce do obrotu;
preparat dezynfekcyjny bakteriobójczy (B) – preparat chemiczny o działaniu bójczym na wegetatywne formy bakterii (oprócz prątków gruźlicy Mycobacterium tuberculosis);
preparat dezynfekcyjny grzybobójczy (F) – preparat chemiczny wykazujący działanie bójcze w odniesieniu do grzybów;
preparat dezynfekcyjny prątkobójczy (Tbc) – preparat chemiczny bakteriobójczy o działaniu bakteriobójczym, także w odniesieniu do prątków gruźlicy;
preparat dezynfekcyjny wirusobójczy (V) – preparat chemiczny wykazujący działanie bójcze w odniesieniu do wirusów;
skażenie (kontaminacja) – zanieczyszczenie biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi powierzchni przedmiotów, sprzętu i aparatury medycznej, wody lub powietrza;
sprzątanie – proces, który ma na celu utrzymanie pomieszczenia w czystości oraz uniknięcie gromadzenia się zanieczyszczeń mechanicznych (kurz, substancje organiczne) wraz z biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi;
5. Zasady doboru preparatów myjących i dezynfekcyjnych:
● zdefiniowanie poziomu ryzyka
biologiczne czynniki ryzyka w środowisku zoz przenoszone są za pośrednictwem rąk, sprzętu i aparatury medycznej. Kluczowe znaczenie dla wybory właściwego preparatu myjącego ma zdefiniowanie rzeczywistego poziomu ryzyka (myć czy dezynfekować). Podstawowe kryteria - czy wystąpiło skażenie powierzchni materiałem biologicznym pochodzenia ludzkiego oraz z jaką częstotliwością i w jakim zakresie pacjent bezpośrednio kontaktuje się z powierzchnią;
- strefa bezdotykowa – obejmuje wszystkie powierzchnie, które nie mają bezpośredniego (za pośrednictwem rąk personelu, pacjentów oraz sprzętu medycznego) kontaktu z pacjentem (m.in. podłogi, ściany, okna); ryzyko kontaminacji tych obszarów jest niewielkie oraz przeniesienia na pacjenta znajdującego się na powierzchni ewentualnego zanieczyszczenia;
- strefa dotykowa - obejmuje wszystkie powierzchnie, z którymi pacjent i personel kontaktują się często, ale które nie zostały skażone biologicznym materiałem ludzkim; z uwagi na częsty kontakt za pośrednictwem rąk lub sprzętu medycznego ryzyko kontaminacji tych obszarów jest duże oraz przeniesienie znajdującego się na tych powierzchniach zanieczyszczenia na każdą kontaktującą się z nimi osobę (m.in. klamki, uchwyty, kontakty, słuchawki telefoniczne, poręcze krzeseł, blaty robocze, strefa wokół umywalki);
- zaleca się stosowanie preparatów zdefiniowanych jako myjąco-dezynfekujące lub dezynfekujące o właściwościach myjących, które umożliwiają wykonywanie procedur jednoetapowych;
● kompatybilność preparatów myjących i dezynfekcyjnych:
kompatybilność (zgodność) dotyczy – składu chemicznego i pH roztworów roboczych preparatów myjących i dezynfekujących;
zgodność w zakresie składu substancji aktywnych zmniejsza ryzyko związane z wystąpieniem niepożądanych reakcji chemicznych;
zgodność w zakresie pH roztworów roboczych preparatów myjących i dezynfekujących ogranicza ryzyko związane ze zmniejszeniem skuteczności procedury dezynfekcji, występujące podczas stosowania roztworów o odmiennym pH (mocno kwaśnym lub mocno alkalicznym);
● stosowanie najniższych skutecznych stężeń:
podczas doboru preparatów myjących i dezynfekujących należy kierować się zasadą uzyskania maksymalnie wysokiej efektywności działania przy zastosowaniu minimalnych, skutecznych stężeń roztworów roboczych;
skutkuje to obniżeniem kosztów procedury i zmniejszeniem ryzyka związanego z powstanie reakcji niepożądanych w odniesieniu do ludzi i środowiska oraz niszczeniem powierzchni poddawanych częstemu kontaktowi z preparatem chemicznym;
● postać preparatów myjących i dezynfekujących:
należy stosować preparaty łatwe w użyciu – tabletki, saszetki, posiadające dozowniki/miarki;
●właściwości preparatów myjących i dezynfekujących:
cechy preparatów myjących:
- wysoka skuteczność mycia;
- niskie stężenie robocze;
- łatwość wypłukiwania się z mytej powierzchni i sprzętu stosowanego do sprzątania;
- brak ujemnego wpływu na myte powierzchnie;
- szybkość działania;
- brak toksyczności - na zdrowie personelu i pacjnetów;
- łatwość użytkowania (zalecenia producenta);
- brak ujemnego wpływu na środowisko naturalne;
cechy preparatów dezynfekcyjnych:
- właściwości myjąco-dezynfekcyjne – zdolności biobójcze w obecności niewielkiej
ilości zanieczyszczeń fizycznych (tj. widocznych gołym okiem);
- szerokie spektrum działania;
- łatwość sporządzania roztworów roboczych;
- niskie stężenia roztworów roboczych;
- jak najkrótszy czas działania potrzebny do osiągnięcia deklarowanych zdolności
biobójczych;
- brak oddziaływania na materiały, z których wykonane są powierzchnie poddawane
dezynfekcji;
- odpowiednia trwałość roztworów użytkowych;
- niski stopień toksyczności;
- wysoki stopień biodegradacji;
- niska wrażliwość na odczyn pH wody użytej do sporządzania roztworów;
- możliwość stosowania w obecności pacjentów (brak działania drażniącego i
uczulającego);
● ekonomika i koszty:
stosowane są preparaty, które przy najniższych kosztach łącznych gwarantują spełnienie wszystkich kryteriów prawidłowości procesu;
określana jest – ilość roboczych roztworów preparatów myjących i dezynfekujących niezbędna do prawidłowego określenie procedury;
analizie poddawany jest koszt roztworów roboczych;
6. Przygotowanie roztworów dezynfekcyjnych:
używane w procedurze preparaty myjące i dezynfekujące należy przygotować i stosować wg zaleceń producenta;
używać odpowiednio do poziomu zanieczyszczenia zdefiniowanego procedurą, stężenia roboczego oraz zalecanej przez producenta temperatury roztworów roboczych;
do przygotowania roztworu roboczego należy używać wyłącznie profesjonalnych, dostarczanych przez producenta i przeznaczonych do określonego preparatu:
- miarek;
- dozowników;
należy przestrzegać kolejności postępowania:
- najpierw odmierzyć odpowiednia ilość wody, którą należy wlać bezpośrednio do pojemnika roboczego;
- następnie dodać właściwą ilość preparatu myjącego lub dezynfekującego;
- roztwory robocze należy przygotowywać i przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta (czas, temperatura, wilgotność), w niedostępnym dla osób postronnych pomieszczeniu;
- preparaty stężone należy przechowywać wyłącznie w oryginalnych i szczelnie zamkniętych opakowaniach;
- opakowania zastępcze nie gwarantują stabilności produktu;
- w jednym roztworze roboczym nie wolno mieszać różnych preparatów myjących lub preparatu myjącego i preparatu dezynfekcyjnego.
7. Opis postępowania:
sprzątanie odbywa się przez pracownika/firmę zewnętrzną z częstotliwością i rodzajem czynności zależnym od obszaru, strefy i rodzaju pomieszczeń;
sprzątanie wykonywane jest zgodnie z wykazem czynności zawartych w schemacie sprzątania, przy użyciu wymaganego sprzętu oraz środków myjących i dezynfekcyjnych;
wykonanie dekontaminacji:
w celu osiągnięcia oczekiwanego poziomu czystości mikrobiologicznej należy przestrzegać następujących zasad:
§ wszystkie procedury, schematy postępowania znajdują się w miejscu znanym i dostępnym wszystkim wykonującym procedurę;
§ konieczne jest bezwzględne przestrzeganie czasu dezynfekcji – zbyt krotki powoduje nie osiąganie parametrów bójczych, proces jest nieskuteczny; zbyt długi prowadzi do niszczenia dezynfekowanej powierzchni;
§ zalecane jest stosowanie preparatów o właściwościach myjąco-dezynfekujacych (jedna zamiast dwóch procedur);
§ używanie preparatów, które po zakończeniu procedury nie wymagają spłukiwania;
§ nie wolno zmieniać zalecanego przez producenta sposobu wykonania procedury (np. rozcieńczać preparaty, które producent przeznaczył do użycia w postaci stężonej);
§ nie wolno stosować innych niż podane przez producenta podczas rejestracji produktu parametrów procesu – czas, stężenie, zastosowanie;
§ z uwagi na bezpieczne warunki pracy, osoby wykonujące procedurę zabezpieczone są w odpowiednie środki ochrony osobistej;
na efektywność sprzątania wpływ mają:
- kolejność mycia i dezynfekcji poszczególnych pomieszczeń,
- pożądane cechy sprzętu do utrzymania czystości,
- pożądane cechy stosowanych w danej strefie preparatów dezynfekcyjnych,
- postępowanie ze sprzętem po zakończeniu pracy,
- zachowanie zasad prawidłowego postępowania z odpadami,
- stosowanie właściwych środków ochrony osobistej,
- obowiązek przestrzegania instrukcji i procedur dotyczących zasad higieny,
- świadomość występowania zagrożeń,
w nazwa placówki występują dwa obszary:
a) medyczny,
b) administracyjno-gospodarczy;
w ramach obszarów występują strefy:
a) strefa II – „ogólnej czystości medycznej” – gabinety lekarskie, korytarze komunikacji wewnętrznej;
b) strefa III – „czystości zmiennej” – gabinety zabiegowe;
c) strefa IV – „ciągłego skażenia” – toalety, łazienki, brudownik.
8. Wymagania dotyczące sprzętu:
wózki do sprzątania - wyposażone w wiadra;
ścierki do mycia i dezynfekcji – jednorazowe/wielorazowego użytku przystosowane do prania w wysokich temperaturach, w kolorach – kolory dowolne, niżej podana propozycja:
- kolor czerwony – m.in. brudowniki, muszle klozetowe, kosze na odpady, sprzęt do sprzątania;
- kolor niebieski – m.in. szafki, blaty, stoliki zabiegowe, uchwyty, klamki, drzwi;
- kolor żółty – m.in. łazienki, zlewy, umywalki, lustra, armatura, ściany, lamperie;
uchwyty do mopa i mopy:
- zapewniają bezkontaktową pracę z powierzchniami zanieczyszczonymi;
- ilość mopów dostosowana do ilości pomieszczeń, rodzaju sprzątanych pomieszczeń
oraz systemu sprzątania (system jednego mopa);
- uchwyty do mopa z przegubem umożliwiającym swobodne manipulowanie stopą we
wszystkich płaszczyznach;
nakładki: (do wyboru)
- o twardych włóknach – do szorowania;
- wykonane z gęstych splotów – do polerowania;
- do pracy na wilgotno – do zbierania kurzu z podłogi, właściwości antystatyczne;
- wykonane z materiałów umożliwiających – pranie mechaniczne w temp. 950C,
chłonnych, odpornych na działanie preparatów myjących;
9. Inne urządzenia:
do mycia szyb;
polerowania podłóg.
10. Zasady utrzymania czystości:
zasada I:
mycie i dezynfekcję należy rozpocząć od fragmentów uważanych za najczystsze (pod względem fizycznym i bakteriologicznym), kończąc na fragmentach uważanych za najbardziej zabrudzone;
zasada II:
w przypadku powierzchni zanieczyszczonych materiałem biologicznym pochodzenia ludzkiego należy w pierwszej kolejności, bezpośrednio po skażeniu, usunąć za pomocą ligniny, ręcznika papierowego znajdujący się na powierzchni materiał biologiczny, a następnie wykonać dezynfekcję średniego stopnia przy użyciu preparatów o spektrum bakterio-, grzybo-, wiruso- i prątkobójczym;
zasada III:
w przypadku powierzchni nie zanieczyszczonych materiałem biologicznym nie stosuje się codziennej dezynfekcji podłóg; wyjątek stanowią dwa obszary, w których w zależności od poziomu zagrożenia stosowana jest dezynfekcja niskiego lub średniego stopnia:
obszary wymagające podwyższonego poziomu czystości (np. gabinety zabiegowe);
dezynfekcja w tym obszarze dotyczy:
§ powierzchni dotykowych – klamki, kontakty, telefony, powierzchnie robocze, uchwyty;
§ podłóg;
obszary o podwyższonym poziomie skażenia (np. sanitariaty, brudowniki,
pomieszczenie magazynowania odpadów):
§ powierzchni dotykowych – klamki, kontakty, telefony, powierzchnie robocze, uchwyty,
...
kwiatek381981