TRUFLOWE MINI.doc

(1421 KB) Pobierz
TRUFLOWE MINI-SERNICZKI Z MASCARPONE

TRUFLOWE MINI-SERNICZKI Z MASCARPONE

 

Składniki na spód:

·         80 g ciastek owsianych (u mnie lidlowskie Sasanki), pokruszonych na piasek

·         35 g gorzkiej czekolady

·         35 g posiekanych orzechów włoskich

·         25 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać. W dno gniazd na muffinki (u mnie forma silikonowa na 12 babeczek) wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 7 minut. Ostudzić.

 

Masa serowa:

·         250 g serka mascarpone

·         100 g gorzkiej czekolady

·         75 ml śmietany kremówki

·         2 jajka

·         65 g drobnego cukru

·         1 łyżka mąki pszennej

Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu, gdy zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast zdjąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała).

Do naczynia wrzucić mascarpone, całe jajka, cukier i mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę i ponownie zmiksować, do połączenia składników. Masa powinna być gładka

Masę serową wykładać na podpieczony spód (praktycznie całkowicie wypełniłam gniazdka). Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie radzę sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku, niestety serniczki mimo to opadną.

Krem czekoladowy:

·         250 ml śmietany kremówki

·         250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy (lub inne ustrojstwo do ozdabiania ciast). Przed przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie należy się spodziewać zmiany konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je ponownie podgrzać.

o części kremu czekoladowego można wmiksować kilka łyżek masy kajmakowej, powstanie wtedy (nieco luźniejszy od czekoladowego) pyszny krem czekoladowo-kajmakowy.

Powstałym kremem ozdobić (wystudzone i wyciągnięte z formy) mini-serniczki, po czym włożyć je do lodówki na 12 h.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin