ZDROWE JEDZENIE.docx

(1367 KB) Pobierz

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ


Zdjęcie: SAŁATKA Z MOZZARELLĄ Mix sałat z rucolą + rzodkiewki + mozzarella light Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + sól + pieprz
Mix sałat z rucolą + rzodkiewki + mozzarella light

Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + sól + pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

ZIELONO-CZERWONA SAŁATKA


Zdjęcie: ZIELONO-CZERWONA SAŁATKA Na liściach świeżego szpinaku i świeżej bazylii ułożyć ugotowany brokuł. Po bokach kawałki pomidorów. Całość polać sosem czosnkowym: jogurt naturalny + wyciśnięty czosnek + sól + pieprz
Na liściach świeżego szpinaku i świeżej bazylii ułożyć ugotowany brokuł. Po bokach kawałki pomidorów. Całość polać sosem czosnkowym: jogurt naturalny + wyciśnięty czosnek + sól + pieprz

 

 

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z KALAFIOREM Rozdrobnić część kalafiora i wymieszać z drobno pokrojoną kalarepą, ogórkiem, pomidorem i poszarpaną sałatą. Przygotować sos jogurtowy: jogurt naturalny + czosnek + ulubione przyprawy.
SAŁATKA Z KALAFIOREM
 

Rozdrobnić część kalafiora i wymieszać z drobno pokrojoną kalarepą, ogórkiem, pomidorem i poszarpaną sałatą. Przygotować sos jogurtowy: jogurt naturalny + czosnek + ulubione przyprawy.

 

 

 

 

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM


Zdjęcie: SAŁATKA Z ŁOSOSIEM Przyprawić i upiec łososia. Podzielić go na części. Dodać do mięsa mix sałat z roszponką i zalać kefirem naturalnym lub jogurtem naturalnym. Doprawić.

 

Przyprawić i upiec łososia. Podzielić go na części. Dodać do mięsa mix sałat z roszponką i zalać kefirem naturalnym lub jogurtem naturalnym. Doprawić.

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z SOSEM WINEGRET Pokroić drobno brokuły, pomidory, rzodkiewki. Przyprawić solą i pieprzem oraz zalać sosem: 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki octu winnego + 2 łyżki wody
SAŁATKA Z SOSEM WINEGRET
 

Pokroić drobno brokuły, pomidory, rzodkiewki. Przyprawić solą i pieprzem oraz zalać sosem: 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki octu winnego + 2 łyżki wody

 

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Z SOSEM PIETRUSZKOWYM


Zdjęcie: SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Z SOSEM PIETRUSZKOWYM Pokroić ogórki, dodać do nich poszarpane liście sałaty oraz drobno pokrojoną cebulkę. Przyprawić. Przygotować sos: zmiksować blenderem natkę pietruszki wraz z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Doprawić. Warzywa polać sosem i wyłożyć odsączonego tuńczyka.

Pokroić ogórki, dodać do nich poszarpane liście sałaty oraz drobno pokrojoną cebulkę. Przyprawić. Przygotować sos: zmiksować blenderem natkę pietruszki wraz z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Doprawić. Warzywa polać sosem i wyłożyć odsączonego tuńczyka.

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA BROKUŁOWO-KALAFIOROWA Ugotować kalafior i brokuł, podzielić na kawałki. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz poszatkowaną świeżą bazylię. Zalać sosem jogurtowym: jogurt naturalny + ząbki czosnku + przyprawy. Podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
SAŁATKA BROKUŁOWO-KALAFIOROWA
 

Ugotować kalafior i brokuł, podzielić na kawałki. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz poszatkowaną świeżą bazylię. Zalać sosem jogurtowym: jogurt naturalny + ząbki czosnku + przyprawy. Podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

 

 

 

LEKKA SAŁATKA


Zdjęcie: LEKKA SAŁATKA Sałatę porwać, dorzucić pokrojone cukinie oraz rzodkiewki. Zalać sosem: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżka wody + sól + pieprz


Sałatę porwać, dorzucić pokrojone cukinie oraz rzodkiewki. Zalać sosem: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżka wody + sól + pieprz

 

 

 


Zdjęcie: SZYBKA KOLACJA Jajka na twardo przyprawić i ułożyć na sałatce z sałaty, ogórka zielonego, młodej cebulki z sosem jogurtowym (jogurt naturalny + czosnek + zioła prowansalskie + papryka czerwona ostra). Można podać z kromką razowego chleba.
SZYBKA KOLACJA
 

Jajka na twardo przyprawić i ułożyć na sałatce z sałaty, ogórka zielonego, młodej cebulki z sosem jogurtowym (jogurt naturalny + czosnek + zioła prowansalskie + papryka czerwona ostra).
Można podać z kromką razowego chleba.

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z KALAREPĄ Cała kalarepa + sałata lodowa + pomidor + przyprawy Posypać mozzarellą.
SAŁATKA Z KALAREPĄ
 

Cała kalarepa + sałata lodowa + pomidor + przyprawy
Posypać mozzarellą.

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z MAKARONEM RAZOWYM  Ugotować makaron razowy oraz przyprawioną pierś kurczaka. W tym czasie pokroić drobno rzodkiewki, czerwoną paprykę, ogórki świeże i ogórki kiszone. Ugotowaną pierś wkoić do sałatki i wymieszać z makaronem. Zalać sosem jogurtowym: jogurt + wyciśnięty czosnek + przyprawy + koperek.
SAŁATKA Z MAKARONEM RAZOWYM
 

Ugotować makaron razowy oraz przyprawioną pierś kurczaka. W tym czasie pokroić drobno rzodkiewki, czerwoną paprykę, ogórki świeże i ogórki kiszone. Ugotowaną pierś wkoić do sałatki i wymieszać z makaronem. Zalać sosem jogurtowym: jogurt + wyciśnięty czosnek + przyprawy + koperek.

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z BROKUŁEM Ugotować brokuł i rozdrobnić. Wymieszać z pokrojonym pomidorem i kalarepą. Dodać garść różnych sałat. Przyprawić i polać łyżką oliwy z oliwek.
SAŁATKA Z BROKUŁEM
 

Ugotować brokuł i rozdrobnić. Wymieszać z pokrojonym pomidorem i kalarepą. Dodać garść różnych sałat. Przyprawić i polać łyżką oliwy z oliwek.

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI Liście młodego szpinaku (2 garście) + truskawki (szklanka) + pomarańcza + płynny miód (1 łyżeczka), 1 łyżeczka siemienia lnianego, jogurt naturalny (pół opakowania=100g)  Szpinak umyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na półmisku, dodać pokrojone w plasterki truskawki i pół pomarańczy. Sok z drugiej połowy pomarańczy wymieszać z 1 łyżeczką miodu i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym, polać jogurtem naturalnym.
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI
Liście młodego szpinaku (2 garście) + truskawki (szklanka) + pomarańcza + płynny miód (1 łyżeczka), 1 łyżeczka siemienia lnianego, jogurt naturalny (pół opakowania=100g)

Szpinak umyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na półmisku, dodać pokrojone w plasterki truskawki i pół pomarańczy. Sok z drugiej połowy pomarańczy wymieszać z 1 łyżeczką miodu i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym, polać jogurtem naturalnym

żki, ułożyć na półmisku, dodać pokrojone w plasterki truskawki i pół pomarańczy. Sok z drugiej połowy pomarańczy wymieszać z 1 łyżeczką miodu i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym, polać jogurtem naturalnym.

żki, ułożyć na półmisku, dodać pokrojone w plasterki truskawki i pół pomarańczy. Sok z drugiej połowy pomarańczy wymieszać z 1 łyżeczką miodu i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym, polać jogurtem naturalnym.

 

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ


Zdjęcie: SAŁATKA Z MOZZARELLĄ Poszatkować sałatę lodową, pokroić pomidora, cukinię, przyprawić. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Posypać pokrojoną mozzarellą.

Poszatkować sałatę lodową, pokroić pomidora, cukinię, przyprawić. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Posypać pokrojoną mozzarellą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAŁATKA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM


Zdjęcie: SAŁATKA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM Wstawić łososia przyprawionego i obłożonego natką pietruszki do piekarnika. Piec 25min w 180 stopniach. W tym czasie pokroić pomidora, rzodkiewki, porwać sałatę. Wymieszać warzywa z łososiem wraz z "sosem" i doprawić, jeśli jest taka potrzeba.

Wstawić łososia przyprawionego i obłożonego natką pietruszki do piekarnika. Piec 25min w 180 stopniach. W tym czasie pokroić pomidora, rzodkiewki, porwać sałatę. Wymieszać warzywa z łososiem wraz z "sosem" i doprawić, jeśli jest taka potrzeba.

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA POMIDOROWA W SOSIE CZOSNKOWYM Pokroić pomidora, rzodkiewki, poszatkować koperek. Wszystko wymieszać ze sobą i połączyć z sosem: jogurt naturalny + ząbki czosnku + sól + pieprz
SAŁATKA POMIDOROWA W SOSIE CZOSNKOWYM
 

Pokroić pomidora, rzodkiewki, poszatkować koperek. Wszystko wymieszać ze sobą i połączyć z sosem: jogurt naturalny + ząbki czosnku + sól + pieprz

 

 

 

 


Zdjęcie: KOLOROWA SAŁATKA Sałata lodowa (pół główki) + duży pomidor + żółta papryka + koperek + 1 łyżka oliwy z oliwek + przyprawy
KOLOROWA SAŁATKA
 

Sałata lodowa (pół główki) + duży pomidor + żółta papryka + koperek + 1 łyżka oliwy z oliwek + przyprawy

 

 

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z RUCOLĄ Poszatkować sałatę lodową, dodać rucolę i przyprawić. Na koniec zalać sosem: 100g jogurtu naturalnego + 2 łyżki musztardy + szczypta soli, pieprzu.
SAŁATKA Z RUCOLĄ
 

Poszatkować sałatę lodową, dodać rucolę i przyprawić. Na koniec zalać sosem: 100g jogurtu naturalnego + 2 łyżki musztardy + szczypta soli, pieprzu.

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z MAKARONEM I PIECZARKAMI Poszatkować kapustę pekińską, paprykę czerwoną i ser żółty (o niskiej zawartości tłuszczu) pokroić w kostkę. Ugotować makaron razowy (najlepiej świderki) i w tym samym czasie poddusić pokrojone pieczarki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego z koperkiem.
SAŁATKA Z MAKARONEM I PIECZARKAMI
 

Poszatkować kapustę pekińską, paprykę czerwoną i ser żółty (o niskiej zawartości tłuszczu) pokroić w kostkę. Ugotować makaron razowy (najlepiej świderki) i w tym samym czasie poddusić pokrojone pieczarki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego z koperkiem.

 


Zdjęcie: PROSTA WIOSENNA SAŁATKA Pokroić seler naciowy oraz rzodkiewki. Dodać sok z wyciśniętej cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy.
PROSTA WIOSENNA SAŁATKA
Pokroić seler naciowy oraz rzodkiewki. Dodać sok z wyciśniętej cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy.

 

 

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA WARZYWNA Mix sałat + pomidorki koktajlowe + papryka czerwona + sos jogurtowy (jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz)
SAŁATKA WARZYWNA
Mix sałat + pomidorki koktajlowe + papryka czerwona + sos jogurtowy (jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz)

 

 

 

 

 

 


Zdjęcie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM Wymieszać ze sobą składniki: mix sałat z rucolą + papryka żółta + pomidor Pokroić pierś kurczaka w paseczki, przyprawić i usmażyć.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM
 

Wymieszać ze sobą składniki: mix sałat z rucolą + papryka żółta + pomidor
Pokroić pierś kurczaka w paseczki, przyprawić i usmażyć.

 

 

 

 

 


Zdjęcie: LETNIA SAŁATKA Posiekać kapustę pekińską (według uznania), pokroić rzodkiewki, cebulę czerwoną oraz ogórka. Dodać jogurt naturalny (kilka łyżek) z przyprawami.
LETNIA SAŁATKA
 

Posiekać kapustę pekińską (według uznania), pokroić rzodkiewki, cebulę czerwoną oraz ogórka. Dodać jogurt naturalny (kilka łyżek) z przyprawami.

 

 

 


Zdjęcie: PIERŚ KURCZAKA W ZIELONEJ SAŁATCE Pierś kurczaka doprawić i obtoczyć w wyciśniętych ząbkach czosnku. Upiec. Pokroić w kostkę. Przygotować sałatkę ze świeżych liści szpinaku, sałaty, ogórka zielonego i łyżki oliwy z oliwek.
PIERŚ KURCZAKA W ZIELONEJ SAŁATCE
Pierś kurczaka doprawić i obtoczyć w wyciśniętych ząbkach czosnku. Upiec. Pokroić w kostkę. Przygotować sałatkę ze świeżych liści szpinaku, sałaty, ogórka zielonego i łyżki oliwy z oliwek.

 

 

 

 


Zdjęcie: OMLET Z POMIDOREM Usmażyć omlet: najpierw ubić białka, później dodać żółtka, 2 łyżki otrębów owsianych lub amarantusa, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, paprykę czerwoną ostrą i łagodną, zioła prowansalskie. Posypać omlet rozdrobnionym chudym twarogiem i rozłożyć pokrojonego pomidora. Przyprawić.
OMLET Z POMIDOREM
 

Usmażyć omlet: najpierw ubić białka, później dodać żółtka, 2 łyżki otrębów owsianych lub amarantusa, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, paprykę czerwoną ostrą i łagodną, zioła prowansalskie.
Posypać omlet rozdrobnionym chudym twarogiem i rozłożyć pokrojonego pomidora. Przyprawić.

 

 

 


Zdjęcie: OMLET NA OSTRO Usmażyć omlet: najpierw ubić białka, później dodać żółtka, 2 łyżki otrębów owsianych lub amarantusa, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, paprykę czerwoną ostrą i łagodną, zioła prowansalskie. Na usmażony omlet wyłożyć serek wiejski, poszatkowane rzodkiewki i pokrojoną wędlinę drobiową.
OMLET NA OSTRO
Usmażyć omlet: najpierw ubić białka, później dodać żółtka, 2 łyżki otrębów owsianych lub amarantusa, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, paprykę czerwoną ostrą i łagodną, zioła prowansalskie.
Na usmażony omlet wyłożyć serek wiejski, poszatkowane rzodkiewki i pokrojoną wędlinę drobiową.

 

 

 

 

 


Zdjęcie: NA BABSKIE DNI Przed okresem musimy zwiększyć ilość bialka i oczywiście pozbyć się ochoty na słodycze. Polecam omlet na słodko: 2 jajka + 2-3 łyżki mleka + 2-3 łyżki amarantusa. Usmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Na talerzu posypać połową kostki chudego twarogu i polać łyżką (lub dwoma) miodu.
NA BABSKIE DNI

2 jajka + 2-3 łyżki mleka + 2-3 łyżki amarantusa. Usmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Na talerzu posypać połową kostki chudego twarogu i polać łyżką (lub dwoma) miodu.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin