Składniki biszkopt; 6 jaj ( - 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mški pszennej 2 kopiate łyżki mški krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa; 500 ml. mietanki 30 % 200 g. groszków czekoladowych gorzkich 2 łyżeczki cukru 2 kostki masła dodatkowo; 1 kg. truskawek 1 galaretka truskawkowa, 1 szklanka wrzštku do galaretki Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować na sztywnš pianę dodajšc stopniowo cukier. Masa ma być sztywna i lnišca. Następnie dodać po jednym żółtku, miksujšc już na najmniejszych obrotach miksera. Przesiane mški z proszkiem stopniowo wsypać do masy z jajek. Mieszajšc już silikonowš, miękkš szpatułkš. Piec 160 * - 40 minut. Składniki podałam na blachę o wym. 25/25 cm mietankę grzejemy z groszkami czekoladowymi. Nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy się rozpuszczš, odstawiamy z ognia. Studzimy. Masło miksujemy do białoci. Wlewamy stopniowo zimnš masę ze mietanki i czekolady. Smarujemy dolny blat ciasta. Układamy truskawki. Dociskamy górnym blatem. Wierzch smarujemy masš i układamy pokrojone truskawki. Wylewamy galaretkę. Umieszczamy w lodówce na całš noc.
ametyst4