Ciasto:1 kg ziemniaków,15 dkg mąki,10 dkg kaszy manny,jajko,sól do smaku.Nadzienie:40 dkg kwaszonej kapusty,4 dkg suszonych grzybów,8 dkg cebuli,2 dkg tłuszczu,sól,pieprz i kminek do smaku,15 dkg słoniny na skwarki do polania.
Kapustę odcisnąć, zalać wodą, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z kapustą i grzybami, doprawic do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować i wystudzić, zemleć, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na 20 minut. Następnie połączyć z jajami, doprawić. Dalej przygotowywać jak knedle z mięsem.
Kebek