Deser limonkowo-kokosowy
Składniki na 4 porcje:
60 g masła
200 g drobnego cukru
skórka i sok z 4 limonek
3 jaja, żółtka i białka oddzielone
125 g mąki z proszkiem do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
300 ml mleka pełnotłustego
cukier puder do posypania
śmietanka 18% do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Mikserem ubij masło z cukrem na jasną kremową masę. Dodaj startą skórkę limetek, sok z limonek i żółtka, zmiksuj. Dodaj mąkę i wiórki kokosowe, znów zmiksuj, a potem wlej mleko i zmiksuj na gładką masę.
Ubij na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj jedną łyżkę piany z masą, a potem dodaj resztę piany. Wlej masę do 4 wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub do wysmarowanego masłem litrowego naczynia żaroodpornego i wstaw do formy do pieczenia do połowy wypełnionej wrzącą wodą.
Piecz 20-25 minut, jeśli masa jest w foremkach lub 40-45 minut, jeśli w litrowym naczyniu, aż deser stężeje i przybierze złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepły ze śmietanką.
Uwaga: to tradycyjny deser o świeżym, nietypowym smaku. Nie wstawiaj go z powrotem do piekarnika w obawie, że jest niedopieczony - spód ma być wilgotny.
Tematy Bill Granger| Kuchnia Billa: Notting Hill
tatanka.com