NALEWKA CHILI
Składniki:
4 duże papryki chili bez nasion
1 l czystej wódki
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną z pestek paprykę chili pokroić wzdłuż na paski, umieścić w słoju lub innym odpowiednim naczyniu i zalać wódką. Odstawić na 7 dni kilkakrotnie w tym okresie mieszając nalewkę. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy, aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
NALEWKA MIODOWA Z CHILI 1
1/2 litra spirytusu (95%)
2 szklanki przegotowanej wody
4 łyżki miodu
1 łyżeczka nasion kminku
4 małe papryczki chili
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na 24 godziny. Nalew przefiltrować. Przelać do czystych butelek, do każdej dodać umyty i pozbawiony nasion strączek chili. Szczelnie zamknąć i odstawić na 30 dni. Ponieważ trunek jest mocny podajemy go w małych kieliszkach. Znakomicie wpływa na trawienie.
NALEWKA MIODOWA Z CHILI 2
Skład:
•3 ostre papryczki
•5 łyżek miodu
•skórki z cytrysów
•wanilia
•jedna cytryna i jedna pomarańcza
•1/2l spirytusu
W 0,5l ciepłej wody (tylko nie gotować, na miłość...!!) rozpuszczamy miód, wkładamy do niegowanilię(najlepiej laskę,). Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, ścieramy na drobniutkiej tarce skórkę z pomarańczy, cytryny, (jak kto lubi, to i z gejfruta i limonki się nada). Sok i skórkę wlewamy\wrzucamy do miodu z wanilią. Nacinamy papryczki i wkładamy do dużego słoja. Zalewamy ciepłą wodą z miodem i owocami i na końcu wlewamy spirytus (wódka też może być, ale najlepiej własnie, żeby był to spirytus, ewentualnie jakiś naprocentowany [byle wysoko] absynt) - następnie odstawiamy w ciemne miejsce na dwa miesiące. Potem zlewamy w butelki przesączając przez gazę i odstawiamy na kolejny miesiąc - im dłużej stoi w butelkach tym potem lepiej smakuje. Na zdrowie!
WÓDKA CHILI
SKŁADNIKI.
- 3 strąki czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka białego cukru kandyzowanego
- kilka kryształków soli morskiej
- 700 ml wódki np. czystej
PRZYRZĄDZENIE:
1.Strąki papryczki chili dokładnie umyć , ostrym nożem podzielić wzdłuż na pół,
usunąć gniazda nasienne. Do czynności tej należy koniecznie założyć rękawiczki lub po wykonaniu bardzo dokładnie umyć ręce. Sok z chili wpływa bowiem drażniąco na błonę śluzową (oczy, usta, nos itd.)
2.Połówki strączków chili przełożyć do szczelnie zamykanego szklanego naczynia. Dodać cukier kandyzowany i kryształki soli morskiej. Całość dopełnić wódką.
3.Odstawić na około osiem tygodni w ciemne miejsce, od czasu do czasu kilkakrotnie energicznie wstrząsnąć z alkoholem. Z podanej ilości składników otrzymamy 700 ml gotowej wódki.
Mannitu