Briki krabowe.docx

(13 KB) Pobierz

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa

 

 

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)

 

trudność: łatwe

 

rodzaj dania: Owoce morza

 

 

składniki i przygotowanie:

Składniki:

 

briki:

1–2 solone cytryny w zalewie

2 dymki

½ pęczka świeżej kolendry

400 g mięsa krabowego (brązowego i białego)

2 łyżeczki harissy i trochę do podania

4 duże arkusze ciasta filo

oliwa

 

sałatka:

½ łyżeczki kminu

1 kubek kuskusu

2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów

½ bulwy fenkułu

½ pęczka świeżej mięty

1 cytryna

oliwa extra vergine

1 owoc granatu

 

salsa:

1 duży dojrzały pomidor

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

½ cytryny

 

do podania:

chudy jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Drobno posiekaj marynowane cytryny, dymki i kolendrę (razem z łodyżkami). Wymieszaj je w misce z mięsem krabowym i harissą. Rozłóż arkusz ciasta filo, połóż na nim ¼ farszu krabowego. Następnie wciśnij kciuk w środek nadzienia, które zwiększy objętość w czasie smażenia. Złóż boki ciasta, przykrywając farsz, a potem resztę ciasta z góry i z dołu, tworząc zgrabny krokiecik . Powtórz czynności z pozostałymi arkuszami ciasta filo i farszem. Smaż je na patelni na 1 łyżce oliwy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Upraż przez minutę nasiona kminu na tej samej patelni, po czym dodaj je do miski z sałatką.

 

Wsyp do żaroodpornej miski kubek kuskusu i zalej dwoma kubkami wrzątku. Dodaj pastę z suszonych pomidorów oraz szczyptę soli, przemieszaj i przykryj. Odkrój i zachowaj liściaste szczyty fenkułu, a resztę poszatkuj w malakserze. Przełóż do miski, po czym posiekaj i dodaj liście z połowy pęczka mięty. Wciśnij sok z cytryny i skrop 1 łyżką oliwy extra vergine. Dopraw do smaku i wszystko wymieszaj.

 

Drobno zetrzyj pomidor i imbir do małej miski. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, sporo soku z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy extra vergine i wymieszaj. Rozmieszaj kuskus i przełóż na półmisek, robiąc pośrodku miejsce na sałatkę. Posyp ją pestkami granatu i zachowanymi listkami fenkułu. Ułóż krabowe briki obok na desce i podaj z dodatkiem jogurtu i salsy.

 

© Jamie Oliver

 

 

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/briki-krabowe-salatka-z-kuskusem-i-salsa_8694.html#ixzz2PlNMk6vw

Zgłoś jeśli naruszono regulamin