Sos gorgonzola.doc

(25 KB) Pobierz
"Sos gorgonzola "

"Sos gorgonzola "

 

Składniki:

225 dkg szparagów,
50 dkg pieczarek,
1 cebula,
3 dkg masła,
13 dkg kremówki,
15 dkg sera gorgonzola,
2 żółtka,
sok z cytryny,
zioła,
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

        Szparagi pokroić na kawałki, gotować 12 min. w 0.5 l osolonej wody. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulkę i pokrojone w paski pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, szałwią. 2 łyżki kremówki wymieszać z 2 żółtkami. Resztą śmietany i wywarem ze szparagów podlać pieczarki i zagotować. Dodać starty ser i szparagi. Gdy ser się roztopi, sos zaprawić żółtkiem, nie gotować. Na koniec przyprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin