Sos niemiecki I.doc

(25 KB) Pobierz
"Sos niemiecki I "

"Sos niemiecki I "

 

Składniki:

2 pełne łyżeczki masła,
2 łyżeczki mąki pszennej,
wywar mięsno-jarski,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
0.5 cytryny,
0.5 kostki rosołowej,
sól,
cukier.

 

Sposób przyrządzenia:

        Wrzący wywar z dodatkiem kostki rosołowej zagęścić jasnozłotą zasmażką zahartowaną niewielką ilością zimnej wody, po czym zagotować. Żółtka roztrzepać w garnuszku ze śmietaną i do roztrzepanych już, nie przerywając mieszania, wlewać stopniowo cienkim strumieniem niewielką ilość zagęszczonego sosu. Do gorącego sosu wlewać cienkim strumieniem ogrzane sosem żółtka i nie dopuszczając do wrzenia podgrzewać jeszcze jakiś czas ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia do sosu wlać wyciśnięty sok z połowy cytryny i przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na ciepło do mięs gotowanych lub klopsów gotowanych, ponadto do potraw z ryb i jaj.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin