Składniki:Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową(na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego)250g margaryny lub masła2 budynie śmietankowe750ml mleka 2%2 łyżki cukru trzcinowego1/2 szklanki cukru pudruok 250g czekoladowych herbatników50g płatków migdałów (może być więcej)1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej10 łyżek likieru kawowego100g wiórek kokosowychSposób przygotowania:Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą. 0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać herbatniki.
marcin7914