Kasza gryczana na sypko.doc

(25 KB) Pobierz
"Kasza gryczana na sypko "

"Kasza gryczana na sypko "

 

Składniki:

20 dkg kaszy gryczanej,
400 ml wody,
2 dkg tłuszczu,
0.5 białka,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Kaszę odsiać, usunąć zanieczyszczenia, wsypać do naczynia, wymieszać z białkiem, wysuszyć w średnio nagrzanym piekarniku często mieszając. Do wrzącej, osolonej wody dodać tłuszcz i kaszę, zagotować mieszając. Następnie przykryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na dwie godziny mieszając od czasu do czasu widelcem. Zamiast piec w piekarniku kaszę można ugotować na parze wstawiając przykryty garnek z kaszą do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować. Wyparowaną wodę w naczyniu uzupełniać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin