Kapary po polsku.doc

(25 KB) Pobierz
"Kapary po polsku "

"Kapary po polsku "

 

Składniki:

500 g niedojrzałych owoców nasturcji,
kilkanaście sztuk małych szalotek,
po kilka:
liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
kilka listków estragonu,
ocet,
200 g soli,
3 łyżki cukru.

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapary po polsku są przygotowywane z zielonych, niedojrzałych owoców nasturcji.
        
        Owoce umyć, osączyć, najlepiej układając je na rozłożonej ściereczce. Następnie przesypać solą i po przykryciu talerzykiem, zostawić je na 24 h. Po tym czasie wypłukać owoce nasturcji i zalać przegotowanym 2% octem, ponownie pozostawiając je na 24 h. Po upływie kolejnych 24 h zlać ocet i włożyć owoce nasturcji do małych słoików. Przygotować zalewę, gotując razem 250 ml octu - najlepiej owocowego własnej roboty - obrane, pokrojone na ćwiartki szalotki oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 min. w temp. 85 - 90º C.
        
        Prawdziwe kapary są w prawie każdym supermarkecie na tych samych półkach co oliwki, tudzież zielony pieprz.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin