500 g niedojrzałych owoców nasturcji,kilkanaście sztuk małych szalotek,po kilka:liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego i pieprzu,kilka listków estragonu,ocet,200 g soli,3 łyżki cukru.
Kapary po polsku są przygotowywane z zielonych, niedojrzałych owoców nasturcji. Owoce umyć, osączyć, najlepiej układając je na rozłożonej ściereczce. Następnie przesypać solą i po przykryciu talerzykiem, zostawić je na 24 h. Po tym czasie wypłukać owoce nasturcji i zalać przegotowanym 2% octem, ponownie pozostawiając je na 24 h. Po upływie kolejnych 24 h zlać ocet i włożyć owoce nasturcji do małych słoików. Przygotować zalewę, gotując razem 250 ml octu - najlepiej owocowego własnej roboty - obrane, pokrojone na ćwiartki szalotki oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 min. w temp. 85 - 90º C. Prawdziwe kapary są w prawie każdym supermarkecie na tych samych półkach co oliwki, tudzież zielony pieprz.
tatanka.com