Bułka dukanowska z mikrofalówki
SKŁADNIKI (1 porcja – 3-4 kromki)
2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka otrębów pszennych 1 jajko 1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli przyprawy (wg gustu)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.
Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).
To czego nie zjem, pakuję w woreczek śniadaniowy i spokojnie wytrzymuje do następnego dnia.
(Do tej pory robiłam według podobnego przepisu, tyle, że zamiast serka homo było mleko. Ten przepis bardziej mi odpowiada. Codziennie wieczorem przygotowuję sobie takie bułeczki i mam pyszne kanapki na drugi dzień w pracy!)
(Jeżeli ktoś nie przepada tak jak ja za otrębami proponuję do tego przepisu dodać 2 ząbki czosnku (przeciśniętego). Można też dorzucić szczypiorek (w dni proteinowe- suszony).Bułka przesiąknie zapachem i smakiem. Z wędlina i jajeczkiem komponuje się super.)
krystynka161