Bułka dukanowska z mikrofalówki.docx

(139 KB) Pobierz

Bułka dukanowska z mikrofalówki

 


http://www.dukania.pl/local/cache-vignettes/L250xH250/2ae8028a13b9fcb18bc665a75d269fa6-809a7.png
SKŁADNIKI (1 porcja – 3-4 kromki)

- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- przyprawy (wg gustu)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.

Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).

To czego nie zjem, pakuję w woreczek śniadaniowy i spokojnie wytrzymuje do następnego dnia.

(Do tej pory robiłam według podobnego przepisu, tyle, że zamiast serka homo było mleko. Ten przepis bardziej mi odpowiada. Codziennie wieczorem przygotowuję sobie takie bułeczki i mam pyszne kanapki na drugi dzień w pracy!)

(Jeżeli ktoś nie przepada tak jak ja za otrębami proponuję do tego przepisu dodać 2 ząbki czosnku (przeciśniętego). Można też dorzucić szczypiorek (w dni proteinowe- suszony).Bułka przesiąknie zapachem i smakiem. Z wędlina i jajeczkiem komponuje się super.)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin