Deser limonkowo kokosowy.docx

(13 KB) Pobierz

Deser limonkowo-kokosowy

Składniki na 4 porcje:

60 g masła

200 g drobnego cukru

skórka i sok z 4 limonek

3 jaja, żółtka i białka oddzielone

125 g mąki z proszkiem do pieczenia

4 łyżki wiórków kokosowych

300 ml mleka pełnotłustego

cukier puder do posypania

śmietanka 18% do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

 

 

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Mikserem ubij masło z cukrem na jasną kremową masę. Dodaj startą skórkę limetek, sok z limonek i żółtka, zmiksuj. Dodaj mąkę i wiórki kokosowe, znów zmiksuj, a potem wlej mleko i zmiksuj na gładką masę.

 

 

Ubij na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj jedną łyżkę piany z masą, a potem dodaj resztę piany. Wlej masę do 4 wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub do wysmarowanego masłem litrowego naczynia żaroodpornego i wstaw do formy do pieczenia do połowy wypełnionej wrzącą wodą.

 

 

Piecz 20-25 minut, jeśli masa jest w foremkach lub 40-45 minut, jeśli w litrowym naczyniu, aż deser stężeje i przybierze złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepły ze śmietanką.

 

 

Uwaga: to tradycyjny deser o świeżym, nietypowym smaku. Nie wstawiaj go z powrotem do piekarnika w obawie, że jest niedopieczony - spód ma być wilgotny.

Tematy Bill Granger| Kuchnia Billa: Notting Hill

Zgłoś jeśli naruszono regulamin