Marchewkowa zupa z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie: 45 minutGotowanie: 15 minutKaloryczność: 15 kcal/porcjaTrudność: latwe do zrobieniaSkładniki na 4 porcje
•
1/2 peczka cebulki ze szcypiorkiem
1 kg mlodej marchewki
2 lyzki oleju
sok z 1 cytryny
500 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego z puszki
curry
sól, pieprz cayenne
kilka galazekposiekanej natki pietruszki lub kolendry ( do dekoracji)
Etapy przygotowania
1.
1. Cebulke oczyscic, umyc, osuszyc i pokroic w prazki. Marchewke oczyscic, umyc, pokroic w plastry.
2.
2. W duzym naczyniu rozgrzac olej, dodac cebulke i zeszklic na malym ogniu. Dodac marchewke, chwile dusic, stale mieszajac. Wlac sok z cytryny i bulion. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac okolo 15 minut.
3.
Warzywa zmiksowac w bulionie, dodac kleczko kokosowe i zagotowac. Zupe doprawic curry, sola i pieprzem. Wlac do miseczek i posypac natka tuz przed podaniem.
Waldukx