Zjazdd 2.docx

(19 KB) Pobierz

Zjazd 2

 

TRAWIENIE- (MECZANICZNE) i chemiczny rozkład złożonych substancji pokarmowych na składniki proste, które mogą być wchłaniane do układu krwionośnego, rozprowadzane do wszystkich komórek i wykorzystane przez organizm.

A) Węglowodany- rozkładane do cukrów prostych;

B) Białka- do aminokwasów;

C) Lipidy- do kwasów tłuszczowych i glicerolu;

 

Enzymy trawienne:

A) Hydrolazy;

B) Glikozydazy- alfa-amylaza ślinowa, alfa amylaza trzustkowa, maltaza, sacharoza, laktaza.

C) Peptydazy-

*Endopeptydazy: pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna.

*Egzopeptydazy: Karboksypeptydazy, aminopeptydazy;

D) Esterazy- lipaza żołądkowa i lipaza trzystkowa

 

Trawienie u zwierząt monogastrycznych:

A) W jamie gębowej: Skrobiaà amylaza ślinowaàMaltoza.

B) Żołądek: Białkoà Pepsynaà Polipeptydy.

C) Dwunastnica: Skrobiaà Amylaza trzustkowaàMaltoza.

D) MaltozaàMaltazaà 2x Glukoza.

E) Polipeptydyà Trypsynaà Oligopeptydy.

F) Lipidyà Lipaza trzustkowaà glicerol+ kwasy tłuszczowe.

 

TRAWIENIE ŻOŁĄDEK:

A) Magazynowanie;

B) Wydzielanie soku żołądkowego;

C) pH soku żołądkowego- 1-2 co obniża pH treści pokarmowej do ok. 2.

D) Pepsynogen pH 2.0- pepsyna- rozkład białka do polipeptydów.

E) Trawienie u drobiu (żołądek gruczołowy i mielec).

 

TRZUSTKA-

A) Gruczoł dokrewny (wydziela hormony): insulinę, glukagon, somatostatynę.

B) Gruczoł trawienny (wydziela enzymy trawienne): amylazę trypsynę, chymotrypsynę, lipazę i nukleazę.

 

JELITO CIENKIE:

A) Sok jelitowy- kwaśny węglan sodu, chlorki i białka.

B) Żółć- sole sodowe i potasowe kwasów żółciowych, barwniki, cholesterol i śluz.

C) Emulgacja, aktywacja lipazy, wchłanianie.

D) Enzymy proteolityczne- sok trzustkowy- aktywowane (trypsynogen) przez enterokinazę, chymotrypsyna przez trypsynę, karboksypeptydazy.

E) Trawienie skrobi, glikogenu- alfa i beta amylaza.

F) Trawienie tłuszczów- lipaza.

G) Trawienie białka- trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydazy.

H) Trawienie kwasów nukleinowych- rybonukleazy, dezoksyrybonukleazy, nukleozydazy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Procesy zachodzące w jelicie grubym:

A) Trawienie włókna surowego przy udziale enzymów pochodzenia bakteryjnego.

B) Beztlenowy rozpad białka przy udziale enzymów pochodzenia bakteryjnego (gnicie);

C) Bakteryjna synteza witaminy K,

D) Wchłanianie wody;

E) Wchłanianie nadmiaru jonów z kałem (nie wchłonięte w jelicie);

F) Formowanie kału (niestrawione resztki pokarmu+ bakterie).

 

TRAWIENIE U PRZEŻUWACZY- to zwierzęta roślinożerne przystosowane do wykorzystania celulozy (błonnika) dzięki obecności mikroorganizmów symbiotycznych w żołądku wielokomorowym.

 

Charakterystyka układu pokarmowego przeżuwaczy:

A) Ślina nie zawiera enzymów, produkowana w sposób ciągły;

B) Przełyk umożliwia przesuwanie pokarmu w obie strony;

C) Między przełykiem, a żołądkiem (trawieńcem)- przedżołądki.

 

MIKROORGANIZMY ŻWACZA:

A) Głównie beztlenowe: bakterie, pierwotniaki i grzyby;

B) Celulolityczne i amylolityczne;

C) Wykorzystują na swoje potrzeby 6,5% energii zawartej w pokarmie- część odzyskiwana przez przeżuwacza po strawieniu mikroorganizmów w trawieńcu.

D) Wykorzystują azot niebiałkowy NH3 i CO(NH2)2 do syntezy białka.

 

Trawienie przeżuwaczy:

A) Ślina- działanie buforujące pH 8-8,6; produkcja 50-200 litrów dziennie, mocznik (kozy), Na, K;

B) Przeżuwanie- ruchy antyperystaltyczne, 40-50 ruchów na minutę;

C) Mikroorganizmy żwacza (układ symbiotyczny);

D) Produkcja LKT (pokrywają do 75% potrzeb energetycznych);

E) Rozkład białka do amoniaku,

F) Synteza witamin z grupy B;

G) Produkcja gazów.

 

LOTNE KWASY TŁUSZCZOWE:

A) Celulozaà kw. Octowyà kw. Masłowy.

B) Skrobiaà kw. Propionowy.

C) LKT wchłaniane są ze żwacza, stanowią dla przeżuwacza główne źródło energii (ok. 70%).

 

 

Przemiany tłuszczów- Trawienie bakteryjne. Glicerol wchodzi w cykl przemian cukrowych, także niektóre kwasy tłuszczowe inne przechodzą do dalszych odcinków przewodu. W żwaczu uwodorowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w formie kwasów nasyconych przechodzą dalej.

 

Strawność- to proces obejmujący rozkład składników pokarmowych dawki  do związków prostych w przewodzie pokarmowym zwierząt oraz ich wchłonięcie do układu krwionośnego.

 

Strawność- to różnica pomiędzy ilością składnika pokarmowego w paszy, a ilością tego składnika w dowolnej części przewodu pokarmowego.

 

Typy strawności:

1)Zwierzęta monogastryczne:

A) Strawność w całym przewodzie pokarmowym- różnica pomiędzy ilością składnika pokarmowego w dawce a ilością składnika w kale).

B) Strawność jelitowa- różnica pomiędzy ilością składnika pobranego w dawce i składnika przepływającego przez końcowy odcinek jelita cienkiego). 

 

 

2) Zwierzęta przeżuwające:              

A)Strawność żwaczowa;

B) Strawność w całym przewodzie pokarmowym- (j.p.)- określa stopień rozkładu przez drobnoustroje żwacza substancji organicznych.

C) Strawność jelitowa- różnica pomiędzy ilością składnika przepływającego przez początkowy odcinek jelita cienkiego (dwunastnicę) i końcowy odcinek jelita cienkiego (j. biodrowe).

 

 

 

METODY I SPOSOBY OKREŚLANIA STRAWNOŚCI PASZ:

A) Metody In Vivo:

*Metody bilansowe (klasyczna);

*Metody Wskaźnikowe;

*Metody woreczków nylonowych (In sacco lub in situ);

*woreczki mobilne.

B) Metody In Vitro: *Rusitec, *Daisy, *Batch Culture, *Pepsynowa, *Inkubacja w buforach, sztucznej śliny.

 

 

 

Czynniki wpływające na strawność pasz:

A) Zależne od zwierząt: gatunek, wiek, rasa, praca, masa ciała, stan fizjologiczny, kierunek użytkowania, apetyt.

B) Zależne od paszy: przygotowanie paszy, poziom żywienia, skład chemiczny paszy, termin zbioru, struktura.

 

Ocena jakości białka:

A) Skład aminokwasów białka paszy (środków spożywczych);

B) Strawność białka;

C) Zapotrzebowanie na aminokwasy:

*bazą jest białko standardowe lub wzorzec aminokwasowy (białko idealne);

*W przypadku środków spożywczych jako standard przyjęto zapotrzebowanie na aminokwasy u dzieci w wieku od 2 do 5 lat.

 

Podział aminokwasów:

A)Egzogenne: Lizyna, Metionina, Treonina, Tryptofan, Leucyna, Izoleucyna, Walina, Arginina, Histydyna, Fenyloalanina.

B) Względnie egzogenne: Cystyna, Cysteina, Tyrozyna.

C) Endogenne: Seryna, Prolina, Asparagina, Glutamina, Glicyna, Alanina.

 

Strawność aminokwasów:

A)Strawność i absorpcja białka zwierzęcego wynosi ponad 90%, natomiast roślinnego 50-70%.

B) Na obniżenie strawności mogą wpływać:

*Połączenia białek z metalami, tłuszczami, kwasami nukleinowymi, cukrami itp.;

*Czynniki anty żywieniowe zawarte w paszach (inhibitory enzymów itp);

*Wielkość i powierzchnia cząstek pobieranego białka;

* Obróbka termiczna paszy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin