pieczone kotlety z soczewicy z surówką z dyni.doc

(233 KB) Pobierz

Pieczone kotlety z soczewicy z surówką z dyni

Pieczone kotlety z soczewicy i tofu

Składniki:

- 100 g soczewicy czerwonej,
- 100 g soczewicy zielonej (lub 200 g jednego rodzaju),
- ok 80 - 100 g tofu czosnkowego,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej,
- duża garść koperku,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- trochę oleju,
- bułka tarta.

Wykonanie:

Wypłukać wymieszane ze sobą soczewice, zalać 2,5 raza większą ilością wody, gotować do miękkości (czerwona się rozleci a zielona zostanie cała), ewentualnie dodając wody. Soczewicę i pokrojone w kawałki tofu wrzucić do blendera, dodać koperek, zmiksować na jednolitą masę (nie musi być bardzo dokładnie). Cebulę pokroić w kostkę przesmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony ząbek czosnku (nie przypalić bo czosnek będzie gorzki). W misce wymieszać masę z blendera, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, płatki owsiane, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, jeśli masa jest bardzo sucha dodać trochę oleju, wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia masy.
Piekarnik nagrzać do ok 180 stopni, wyjąć wcześniej blachę i wyłożyć ją matą do pieczenia, lub papierem. Formować płaskie kotlety (hamburgery), delikatnie obtaczać je w bułce tartej i układać na blasze. Kotlety po wierzchu polać delikatnie olejem, piec do zrumienienia ok 30 - 40 minut (w zależności od piekarnika), można w połowie pieczenia odwrócić kotlety na drugą stronę.

Kotlety pękają podczas pieczenia ale smaku im to nie psuje, są aromatyczne, pyszne i chrupiące, idealnie pasuje do nich jakiś sos czosnkowy i surówka z dyni.

http://cobylonaobiad.blox.pl/resource/374.jpg 

Surówka z dyni

Składniki:

- kawałek dyni (wielkości dłoni)
- puszka kukurydzy,
- 1 cebula,
- 1 - 2 pomidory,
- 3 liście sałaty lodowej,
- kilka oliwek czarnych,
- 2 ogórki kiszone (lub małosolne ze słoika),
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy,
- olej tłoczony na zimno.

Wykonanie:

Surową obraną dynię i ogórki zetrzeć za grubej tarce, pomidora pokroić w grubą kostkę, oliwki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, sałatę pokroić w cienkie paski. Wymieszać warzywa w dużej misce, dodać kukurydzę, przyprawy, musztardę, olej, zostawić na chwilę do przegryzienia.

http://cobylonaobiad.blox.pl/resource/373.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin