Jedzenie.docx

(20 KB) Pobierz


Jedzenie, które leczy

Sądzisz, że skuteczne lekarstwa można znaleźć tylko w aptekach? Tam też! Okazuje się jednak, że działanie korzystne dla zdrowia ma również wiele produktów, które kładziemy na naszych talerzach. 

Natka i żurawina są dobre na nerki, a ryby wzmacniają stawy – tak twierdziły nasze babcie. Mądrość przekazywaną z pokolenia na pokolenia docenili naukowcy badający wpływ różnych produktów żywnościowych na nasze zdrowie. Wnioski płynące z ich eksperymentów są jednoznaczne – nie ma lepszego lekarstwa niż jedzenie. 

Co więcej, badacze dostarczają wciąż nowych, często zaskakujących dowodów na korzystny wpływ poszczególnych produktów na nasz organizm. Odkryli oni na przykład, że picie wody mineralnej może wzmacniać serce, czekolada pomaga dbać o skórę, a jedzenie kapusty zapewnia dobry wzrok. 

A wszystko to dzięki zawartym w żywności składnikom pokarmowym. Błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają organizm, ułatwiają usuwanie toksyn i zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Mogą więc zapobiegać starzeniu się organizmu, zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób, a w razie ich wystąpienia łagodzić uciążliwe dolegliwości. Oto przykłady produktów dobrych dla serca, nerek, stawów, wzmacniających pamięć, poprawiających trawienie, zapewniających gładką skórę, mocne włosy i 
paznokcie. Zadbaj, by zagościły na twoim stole na co dzień. 

Mocne serce

Kasza jęczmienna . Szklanka zawiera ok. 3 g błonnika, w tym beta-glukany, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Podobne właściwości ma Groszek zielony . Jedzenie połowy szklanki przez 8 tygodni może obniżyć cholesterol o 30 proc. Z kolei grejpfruty to bogate źródło polifenoli, które wzmacniają naczynia krwionośne. Jedząc średni owoc dziennie, zmniejszysz ryzyko chorób układu krążenia. Sercu służą także orzechy makadamia . Garść jedzona codziennie przez 
miesiąc powoduje obniżenie "złego" cholesterolu o 5 proc. i podwyższenie tego "dobrego" o 7 proc. Pij też litr niskosodowej wody mineralnej. Ma sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

Zdrowe nerki 

Pietruszka, zwłaszcza natka . Używaj ich codziennie, dodając po łyżce do sałatek, kanapek i zup. Działają moczopędnie. Naukowcy potwierdzają, że pomagają one rozpuszczać kamienie w nerkach i pęcherzu oraz zapobiegają ich powstawaniu. Podobne właściwości ma oregano . To skuteczny środek dezynfekujący i antyseptyczny, który korzystnie wpływa na funkcje nerek. Jedz też żurawinę . Wystarczy 40 g suszonych owoców lub 350 ml szklanki soku żurawinowego dziennie, by zakwasić mocz i zmniejszyć w nim 
liczbę bakterii. Żurawina zawiera bowiem substancje o działaniu przeciwzapalnym, które niszczą bakterie w drogach moczowych. Zapobiegają też powstawaniu nawracających stanów zapalnych pęcherza. 

Gładka skóra 

Tuńczyk w sosie własnym to bogate źródło selenu. Ma on właściwości przeciwutleniające, chroni skórę przed działaniem promieniowania UV. U osób, które mają wysoki poziom selenu we krwi, zaobserwowano nawet o 57 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na czerniaka. O selenie piszemy także na str. 14. Podobne działanie mają polifenole zawarte w herbacie . Równie skuteczne są flawonoidy, które znajdziesz w gorzkiej czekoladzie . Wystarczą dwie kostki dziennie przez 12 tygodni, by skóra stała się 
gładka, jędrna i dobrze nawilżona. W diecie nie powinno też zabraknąć soku z marchwi . Szklanka zawiera ok. 9 mg beta-karotenu. Im więcej go wypijesz, tym lepiej zabezpieczysz skórę przed słońcem. 

Super pamięć 

Jabłka mogą zwiększać poziom acetylocholiny – substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak twierdzą naukowcy, wystarczy zjeść dwa–trzy owoce dziennie, by uniknąć kłopotów z pamięcią związanych z wiekiem. Dodatkowo zawarte w owocach antyoksydanty chronią mózg przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Podobne właściwości mają produkty bogate w niacynę (witaminę PP), np. pierś z kurczaka . Witamina ta może obniżać aż o 70 proc. ryzyko choroby 
Alzheimera. Takie 
działanie ma też kawa . Jak pokazują badania naukowców skandynawskich picie trzech – czterech filiżanek małej czarnej dziennie zapobiega zanikom pamięci. 

Dobry wzrok 

Kapusta włoska i pekińska. 2–3 filiżanki pokrojonych warzyw zjedzonych każdego dnia zmniejszają o 43 proc. ryzyko uszkodzenia plamki żółtej u osób po 65. roku życia. Kapusta zawiera luteinę i zeaksantynę. Te dwie substancje są składnikiem plamki żółtej, działają jak "wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne", chronią siatkówkę. Pij też 2 szklanki chudego mleka dziennie. Ma ono dużo witaminy B2, zapobiegającej zaćmie. Witamina ta jest przekształcana w organizmie w glutation – substancję 
zwalczającą 
wolne rodniki uszkadzające oko. Podobnie działają kwasy omega-3 zawarte w orzechach włoskich , zjedz garść dziennie, a uchronisz się przed degeneracją siatkówki.

Sprawne stawy 

Oliwa. 2–3 łyżki dziennie pomagają złagodzić objawy artretyzmu: poranne sztywnienia, ból i zmęczenie. Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych oliwą może natomiast zmniejszyć ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów o 60 proc. Podobnie działają ryby morskie . To główne źródło kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i poprawiają ruchomość stawów. Zjedzenie 2–3 porcji ryb morskich tygodniowo zmniejsza bóle stawów o połowę. Nie zapominaj też o owocach cytrusowych 
(zjedz 2–3 
dziennie). Mają witaminę C - bierze ona udział w wytwarzaniu kolagenu, dba o kondycję stawów i ścięgien. Dieta bogata w tę witaminę spowalnia rozwój gośćca i łagodzi objawy choroby. 

Lśniące włosy, Mocne paznokcie 

Czerwona papryka jedz przynajmniej pół strąka dziennie. Zawiera beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Ta zaś chroni włosy przed szkodliwym działaniem słońca i przyspiesza ich regenerację. Podobnie działają kiełki . Szklanka dziennie ma komplet witamin i składników mineralnych, w tym cynk i żelazo. Gdy ich brakuje, włosy stają się cienkie, łamliwe, a paznokcie są słabe i rozdwajają się. W twojej diecie nie powinno też zabraknąć Szpinaku . Jest jednym ze źródeł witamin 
z grupy B niezbędnych do wzrostu włosów, które zapobiegają m.in. ich wypadaniu. Jeśli masz takie problemy, jedz 250 g świeżych listków dziennie, a już po 2 miesiącach pozbędziesz się kłopotów. 

Jelita bez problemów 

Jagody - jedz przynajmniej kubek dziennie. Zawarte w owocach antocyjany zwalczają wolne rodniki, obniżając ryzyko raka odbytnicy o 33 proc. Do porannego muesli dodaj banany . Jak pokazały badania, dostarczają one inhibitory proteaz – substancje, które zwalczają bakterie Helicobacter pylori wywołujące wrzody żołądka. Banany chronią przewód pokarmowy przed sokami trawiennymi i pobudzają rozrost komórek śluzówki żołądka. To zaś sprzyja zaleczaniu nadżerek. Możesz też chrupać popcorn . Ma 
sporo 
błonnika, przyspiesza ruchy jelit. 3 kubki popcornu zrobionego w domu zjedzone dwa razy w tygodniu zmniejszają ryzyko uchyłkowatości i bolesnych stanów zapalnych jelita o 28 proc.

Jedzenie które leczy

Odpowiednio dobrana dieta może znacznie zmniejszyć objawy reumatyzmu, źle dobrana zaostrzyć stany zapalne i przyspieszyć powstawanie zmian chorobowych. Czytaj więcej Co ma dieta wspólnego z bólem? Bardzo wiele. Nie każdy bowiem wie, że do powstawania wielu chorób reumatycznych przyczyniają się zmiany zapalne w tkance łącznej układu kostno-stawowego. To, czy będą się one nasilały, czy też cofały, w dużym stopniu zależy od substancji, jakie przyjmujemy wraz z pożywieniem.

Jest wiele składników odżywczych, które działają przeciwzapalnie i mogą opóźnić proces chorobowy i/lub złagodzić dolegliwości towarzyszące reumatyzmowi. Należą do nich: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina C, beta-karoten, witamina A oraz niektóre składniki mineralne (cynk, żelazo, selen).

Na śniadanie

płatki zbożowe, kukurydziane lub musli. Zawierają one sporą dawkę selenu, którego niedobór objawia się nasileniem chorób zapalnych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów. Selen występuje także w rybach, bananach, orzechach.

Na drugie śniadanie

owoc. Karotenoidy (prowitamina A), witamina E i witamina C zawarte w owocach i warzywach są silnymi przeciwutleniaczami. Zapobiegają one powstawaniu sprzyjających rozwojowi stanów zapalnych wolnych rodników, a przy tym niszczą te już powstałe. Dlatego osoby cierpiące na reumatyzm powinny jeść dużo warzyw i owoców, szczególnie barwy pomarańczowej (marchew, dynia, pomidor, pomarańcza, mandarynka), a także zielonych warzyw (szpinak, brukselka, pietruszka).

Brokuły zawierają wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy jak: witamina C, beta-karoten, sulforafan, kwercetyna, indole, luteina i glutation. Zawarty w brokułach chrom jest podstawowym ko-faktorem insuliny. 
100 g brokułów dostarcza 36 kalorii, 3,3 g białka, 2,5 g węglowodanów, 3,6 g błonnika, 340 mg potasu, 100 mg wapnia, 67 mg fosforu, 18 mg magnezu, 12 mg sodu, cynk, chrom i żelazo.

Brukselka

Brokuły Brokuły zawierają wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy jak: witamina C, beta-karoten, sulforafan, kwercetyna, indole, luteina i glutation. Zawarty w brokułach chrom jest podstawowym ko-faktorem insuliny. 
100 g brokułów dostarcza 36 kalorii, 3,3 g białka, 2,5 g węglowodanów, 3,6 g błonnika, 340 mg potasu, 100 mg wapnia, 67 mg fosforu, 18 mg magnezu, 12 mg sodu, cynk, chrom i żelazo. 
Figi Małe, fioletowe owoce mają silne działanie zasadotwórcze. To sprawia, że doskonale odtruwają organizm. Szybko sycą, bo zawierają mnóstwo błonnika, który pęcznieje w jelitach. 
2 duże sztuki (ok. 120 g) zawierają: 88 kalorii. Zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na:błonnik w 13%, witaminę E w 11%, magnez w 7%, witaminę B 
Brukselka Jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika, jednocześnie charakteryzuje się niską kalorycznością. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko. 
Jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym. Migdały Chronią żyły przed miażdżycą, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
W migdałach znaleźć można cenne, szczególnie dla serca, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie same jak te, z których słynie zdrowa oliwa z oliwek. 
Fasolka Zielone i żółte strąki zawierają dużo cennego błonnika. Pomoże Ci on schudnąć, bo pęcznieje w przewodzie pokarmowym i dzięki temu szybciej czujesz się najedzona. Błonnik wiąże cząsteczki tłuszczu. Dlatego fasolka powinna znaleźć się w diecie obniżającej poziom cholesterolu. 
Garść (ok. 150 g) zawiera:40 kalorii. Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:witaminę C w 59%, kwas foliowy w 52%, witaminę B2 w 10%, witaminę B3 w 4%, mangan w 16%, wapń w 12%, magnez. 
Truskawki Są w ścisłej czołówce produktów najbogatszych w witaminę C (wyprzedzając pod tym względem nawet pomarańcze i kiwi). Witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Neutralizuje wolne rodniki, które powodują, że skóra traci elastyczność i pojawiają się na niej zmarszczki. 
10 sztuk (ok. 200 g) zawiera: 56 kalorii. Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na: witaminę C w 220%, kwas foliowy w 17%, błonnik w 12%, witaminę E w 2%. 
Szparagi Aż w 93 proc. składają się z wody. Możesz więc jeść je bez wyrzutów sumienia, na pewno nie będę powodem dodatkowych kilogramów. Porcja zawiera całą zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego, witaminy niezbędnej dla przyszłych mam. Zawarty w szparagach aktywny aminokwas, asparagina, pobudzi do pracy nerki. Dzięki temu organizm szybciej pozbędzie się toksyn. 
10 sztuk (ok. 200 g) zawiera: 40 kalorii. Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na: kwas foliowy w 150%, witaminę C w 73%, witaminę A w 23%, witaminę E w 6%. 
Brokuł-Jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika, jednocześnie charakteryzuje się niską kalorycznością. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko. 
Jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym.
Migdały -Chronią żyły przed miażdżycą, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
W migdałach znaleźć można cenne, szczególnie dla serca, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie same jak te, z których słynie zdrowa oliwa z oliwek.


Zdolność likwidacji wolnych rodników ma również witamina C. Ponadto decyduje ona o stanie chrząstek i ścięgien. Co bardzo istotne, uczestniczy także w budowie kolagenu, składnika tkanki łącznej (chrzęstnej) oraz hamuje jego rozkład. W witaminę C obfitują czarne porzeczki, papryka czerwona, także brukselka, brokuły, kapusta kiszona, truskawki i owoce cytrusowe.

Na obiad

ryba z warzywami. Tłuste ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają syntezę prostaglandyn, substancji prozapalnych. Zwiększając zawartość kwasów omega-3 w diecie, możemy złagodzić objawy chorób reumatycznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów), a nawet zmniejszyć ilość przyjmowanych leków przeciwzapalnych.

Tłuste ryby morskie (halibut, łosoś, makrela, morszczuk, śledź, tuńczyk i węgorz) powinny być stałym składnikiem diety osób chorych na reumatyzm. Jeśli nie lubimy ryb, warto przyjmować suplementy zawierające olej rybi w kapsułkach.

Na podwieczorek

kanapka z chudym mięsem lub serem. Cynk, żelazo i selen to kolejne substancje działające przeciwzapalnie. Są one składnikami enzymów przeciwutleniajacych, które uczestniczą w likwidacji wolnych rodników. Produktami o wysokiej zawartości cynku są mięso, sery podpuszczkowe, pestki dyni. Mięso jest także bogatym źródłem żelaza, którego osoby chore na reumatyzm potrzebują w większych ilościach niż ludzie zdrowi. Nie przesadzajmy jednak z jego spożywaniem.

Na kolację

sałatka z kiełkami i olejem słonecznikowym. Naturalnym przeciwutleniaczem jest także witamina E. Występuje ona w żywności dość powszechnie, m.in. w olejach (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) i kiełkach pszenicy.

A na dodatek

galaretka. Sprężyste, gładkie chrząstki są niezbędne do właściwego funkcjonowania stawów. Miękka tkanka chrzęstna zapobiega ścieraniu nasad kości. Gdy chrząstka znika, stawy kolan, rąk i bioder sztywnieją i stają się nieruchome. Usprawnienie działania zaatakowanych reumatyzmem kości i stawów umożliwia spożywanie kolagenu. Znajdziemy go w różnych galaretkach mięsnych i rybnych oraz w galaretkach owocowych.

Funkcje lecznicze dla stawów spełnia glukozamina. Przyjmując glukozaminę, pobudzamy chrząstkę stawową do odbudowy, możemy też spowolnić proces jej niszczenia. Suplementację glukozaminą poleca się w schorzeniach reumatycznych. Zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Podobne działanie do glukozaminy ma sproszkowana chrząstka rekina lub preparaty zawierające bioaktywny kolagen.

Tekst: dr inż. Dorota Czerwińska, Katedra Żywienia Człowieka, SGGW, Warszawa
Źródło: Domowe Kuracje, Żyjmy dłużej 


Jedzenie, które leczy - CZYM LECZYĆ wysoki cholesterol, a czym nadciśnienie i nudności? 

GRUSZKI - na wysoki cholesterol

Naturalne właściwości gruszki pomagają obniżyć zły cholesterol we krwi.

RUMIANEK - na zgagę

Gdy mamy zgagę wystarczy zaparzyć we wrzątku 2 łyżeczki rumianku, należy nakryć filiżanke na 20 minut, aby dobrze zaparzyć herbatkę. Możemy wypić kilka filiżanek herbaty z rumianku - na pewno nam nie zaszkodzi.

FIGI - na hemoroidy

Figi zawierają 5% dziennego zapotrzebowania na potas i 10% zapotrzebowania na magnez, wspomagają one trawienie i funkcjonowanie jelit, szczeólnie w fazie końcowej. Jedzmy figi, jeśli mamy problem z hemoroidami.

INDYK - na bezsenne noce

Mięso indyka zawiera tryptofan, czyli obojętny aminokwas, który wspomaga wydzielanie melatoniny i serotoniny. Hormony te pomagają w uspokojeniu, a co za tym idzie łatwiej nam będzie zasnąć.

KAPUSTA - na wrzody żołądka

Badania wykazały, że kapusta posiada właściwości wspomagające nasze jelita, dzięki niej nie będziemy mieli wrzodów żołądka, a nawet może uchronić nas przed rakiem jelit

MIÓD - na kaszel

Już dwie łyżeczki ciemnego miodu pomagaja w zwalczaniu kaszlu. Miód znany jest przecież ze swoich właściwości leczących przeziębienie. Szczególnie pomocny przy lekkim kaszlu u dzieci. A im na pewno zasmakuje takie lekarstwo!

BAZYLIA - na bóle brzucha

Zawarte w bazylii dobroczynne składniki zmniejszają uczucie skurczu w brzuchu, zmniejszają uczucie nudności i ból. Używajmy zatem bazylii do sałatek, kanapek i sosów.

HERBATA Z IMBIREM - na nudności i wymioty

Wiele badań wykazało, że imbir dodany do herbaty (nawet pół łyżeczki sproszkowanego imbiru) - może zniwelować uczucie mdłości. Zawarte w nim minerały i olej działają dobroczynnie na nasz układ pokarmowy i nie powodują skutków ubocznych.

TUŃCZYK - na zły nastrój, chandrę

Jedzmy tuńczyk, np. z puszki, aby poprawić sobie nastrój. Zawiera dużo kwasów omega-3. Jest polecany przez wielu specjalistów psychologów, nawet w leczeniu depresji. Tak naprawdę, wszystkie owoce morza wspomagają wydzielanie serotoniny, co powoduje, że poprawia się nam humor.

MORELE - na kamienie nerkowe

Morele zawierają sód i bardzo dużo potasu. Te minerały wspomagają nasze nerki, pomagają we właściwym magazynowaniu uryny i zmniejszają ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

JOGURT - na zaparcia

Już szklanka jogurtu dziennie wpomoże nasz układ pokarmowy i przyspieszy trawienie. Zawarte w nim naturalne bakterie przyspieszają metabolizm.

RODZYNKI - na nadciśnienie

Jedz rodzynki, jeśli masz nadciśnienie. Garść rodzynek zawiera ok. 212 g potasu, rekomendowanego w diecie dla osób mających probemy z nadciśnieniem. Polifenole zawarte w winogronach, winie i soku winogronowym wspomagają utrzymywanie ciśnienia krwi w normie.

BANANY - na stres i niepokój

Banany są najlepsze, kiedy jesteśmy zestresowani lub odczuwamy niepokój. Banan zawiera 105 kalorii i ok 14 g cukru. Średniej wielkości owoc podniesie nam poziom cukru we krwi, a nasz mózg zacznie progukować serotoninę (hormon szczęścia) i sprawi, że poczujemy się lepiej. Banany zawierają także witaminę B6.

ZIEMNIAKI - na bóle głowy

Ziemniaki podnoszą poziom serotoniny. Zawierają 37 g węglowodanów, co pomaga zmniejszyć odczuwalny w głowie skurcz. Ale pomogą nam tylko wtedy, gdy ograniczymy tłuszcz i białko w naszym daniu.

JEDZENIE LECZY 









Zgłoś jeśli naruszono regulamin