KIEŁKOWANIE - zespół procesów zachodzących w nasieniu, których wynikiem jest aktywacja zarodka prowadząca do wzrostu siewki .
Fazy kiełkowania (przemiany metaboliczne):
I. Pęcznienie (imbibicja) = faza fizyczna
-intensywne pobieranie wody (bielmo, liścienie, wolniej zarodek)
-aktywacja zapasowego m-RNA
-aktywacja resztkowego m-RNA (forma zapasowego m-RNA)
pod wpływem uwodnienia i ¯ ABA
aktywacja głównego zapasowego mRNA (pod wpływem zw. wysokoenerget.) = translacja mRNA = początek syntezy i aktywacji enzymów oddechowych i innych enzymów np. hydrolitycznych
-brak zmian w zaw. DNA (brak podziałów komórkowych)
-gwałtowny wzrost oddychania: początkowo beztlenowego = aktyw. enzymów glikolitycznych = glikolizy = mało ATP, etanol, ograniczona dyfuzja tlenu, nieaktywne mitochondria; potem tlenowego = aktyw. enzymów cyklu Krebsa i fosforylacji oksydacyjnej = dużo ATP, synteza de novo i dojrzewanie mitochondriów.
-synteza zw. wysokoenergetycznych (AMP, ADP, ATP)
-mobilizacja substratów oddechowych: cukry proste (glukoza, fruktoza)
początek hydrolizy oligosacharydów (sacharozy, rafinozy, stachiozy)
początek hydrolizy polisacharydów ścian komórkowych (celuloza, pektyny)
1 - faza kataboliczna
-transkrypcja m RNA = synteza m RNA (głównie w zarodku)
- aktywności giberelin
- syntezy i aktywności białek enzymat. (np. hydrolaz)
-brak zmian w zawartości DNA
-aktywna hydroliza zw. zapasowych:
1-tłuszczów zapasowych (lipaz => kw. tłuszczowe, glicerole => substraty oddechowe i metabolity pośrednie)
2-skrobi (a-, b- amylaza = monosacharydy => substraty oddechowe)
3-polisacharydów ścian komórkowych (monosacharydy)
4-białek zapasowych (proteazy = aminokwasy, amidy => substraty oddechowe i metabolity pośrednie np. kw. glutaminowy i asparaginowy do innych syntez aminokwasów)
-wysoka intensywność oddychania tlenowego
-początek transportu prostych zw. organicznych do zarodka
2 - faza anaboliczna
- biosyntezy m RNA
- biosyntezy białek (głównie strukturalnych)
-brak zmian w zaw. DNA
-wysoka intensywność oddychania tlenowego (ATP)
-wysoka aktywność stymulatorów wzrostu (np. GA)
-¯ intensywności hydrolizy związków zapasowych
-bardzo aktywny transport prostych zw. org. do zarodka
- int. syntezy nowych zw. org. w zarodku (np. nowych białek, węglowodanów, tłuszczów) => aktywacja zarodka
-ujemny bilans energetyczny zarodka {często ¯ zaw. s. m.)
III. Faza fizjologiczna (wzrost embrionalny i wydłużeniowy kiełka}.
-wzrost zawartości DNA w zarodku
-embriogeneza komórek zarodka
-pojawienie się korzonka zarodkowego
-wzrost i podziały komórkowe części podliścieniowej (hipokotylu) = kiełkowanie nadziemne = wyniesienie liścieni nad powierzchnię gleby (fasola, rzodkiewka, cebula, sałata, pomidor)
-wzrost i podziały komórek części nadliścieniowej (epikotylu) = kiełkowanie podziemne = liścienie pozostają pod ziemią (groch, zboża, dąb, leszczyna, orzech włoski)
-wzrost zawartości auksyn (regulacja wzrostu siewki)
-początek autotrofizmu siewek (liścieni lub pierwszych liści ) = dodatni bilans przemiany materii = s.m.
Kardynalne punkty termiczne: minimum, optimum, maximum zależą od:
1. gatunku
2. strefy klimatycznej jego uprawy
Minimum temperatury dla nasion klimatu chłodnego:
groch, wyka = 1-2°C
dla nasion roślin tropikalnych: ryż, tytoń = ok. 10°C, melon = 16-19°C
Optimum temperatury - ogólnie 15-40°C
-rośliny klimatu umiarkowanego:
1.niższa temp. opt. we wczesnych fazach kiełkowania; wyższa temp. opt. w późniejszych fazach kiełkowania i wzrostu siewek
2.różne optimum termiczne w dzień i w nocy: np. nasiona mietlicy - szybsze (2x) kiełkowanie w warunkach 21°C - dzień, 12°C - noc niż w niezmienionej temperaturze 12°C lub 21°C.
Wartość kardynalnych punktów temperaturowych dla kiełkowania nasion wybranych gatunków roślin:
gatunek rośliny
temperatura (°C)
minimalna
optymalna
maksymalna
groch
1-2
25-32
35
len
2-3
25
30
zboża
3-5
20-31
30-40
burak cukrowy
4-5
25-30
łubin
28
37-38
słonecznik
8-9
kukurydza
8-10
32-35
40-44
fasola
10
32
37
ogórek
12
40
melon
16-19
45-50
-nasiona wrażliwe na światło: fotoblastyczne
fotoblastia dodatnia: światło stymuluje kiełkowanie
fotoblastia ujemna: światło hamuje kiełkowanie
-nasiona niewrażliwe na światło: niefotoblastyczne ( 4,5% gatunków) - większość roślin uprawnych np. zboża, motylkowate
-nasiona fotoblastyczne: światło (ciemność) nie jest warunkiem koniecznym dla kiełkowania, ale istotnie zwiększa szybkość kiełkowania
-nasiona fotoblastyczne pozytywne:
1-światło jest warunkiem koniecznym dla kiełkowania np. nasiona jemioły
2-istotne znaczenie: energia światła, czas ekspozycji, skład spektralny światła np. niektóre odm. tytoniu, sałaty (odm. Grand Rapids) - stymulacja kiełkowania: 0,1 sek. błysk światła słonecznego (energia ≈ 10J * m-2)
-nasiona fotoblastyczne negatywne: światło białe minimum 24 godziny: max. hamowanie kiełkowania nasion czarnuszki i facelii
-nasiona roślin sadowniczych: truskawka, malina, porzeczka, borówka, żurawina, jabłoń - fotoblastycznie pozytywne (szczególnie na światło czerwone)
-nasiona jabłoni: naświetlanie światłem czerwonym: przerywanie spoczynku względnego (za pośrednictwem fitochromu) i stymulacja kiełkowania po częściowej stratyfikacji (synteza GA4, synteza i aktywności enzymów hydrolitycznych) jednakże światło nie zastępuje bodźca termicznego tzn. niskiej temperatury) niecałkowite ustąpienie spoczynku - inne niż normalnie przemiany w zarodku, we wzroście siewki).
-na ogół dla roślin lądowych kiełkowanie możliwe przy stężeniu O2 poniżej 21%
-przy stężeniu poniżej 10% hamowanie kiełkowania (oddychania tlenowego), toksyczne działanie etanolu (np. napęczniałe nasiona grochu przed pęknięciem okrywy nasiennej)
-duże zróżnicowanie między gatunkami w wymaganiach tlenowych np. :
rzepień - stymulacja kiełkowania przy wyższym od 21 % stężeniu O2
marchew, sałata - silna inhibicja przy 10% i niższym stężeniu O2
pałka szerokolistna, psi ząb palczsty (trawa) – lepsze kiełkowanie przy 2 - 5% O2
ryż- możliwe kiełkowanie pod wodą (aktywne oddychanie beztlenowe), ale przy 0 - 1 O2 kiełkowanie wolniejsze, siewki - anormalny wzrost
Wpływ stężenia tlenu na kiełkowanie nasion Amaranthusa:
Warunki doświadczenia
ciemność, 20% O2; 100% skiełkowanych nasion
światło, 20% O2; słabsze kiełkowanie
światło, 50-75% O2; lepsze kiełkowanie (znoszenie inhibicyjnego działania światła)
-na ogół optymalne stężenie około 0,03%; niewielki wzrost stężenia nie wpływa negatywnie na kiełkowanie (nawet lekka stymulacja np. rzepień, sałata, koniczyna)
-wzrost stężenia CO2 do 15-20% - na ogół hamowanie kiełkowania
-stężenie 30-35% ...
cllaudiiee