żywienie dzieci w wieku przedszkolnym.pdf

(3200 KB) Pobierz
Znaczenie prawidłowego
żywienia dzieci w wieku
przedszkolnym
Regina Wierzejska
Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest czynnikiem warun-
kującym ich optymalny rozwój izyczny, umysłowy i społeczny.
Skutki niewłaściwego sposobu żywienia dotyczą nie tyko okresu
dziecięcego, lecz także rzutują na gorszy potencjał zdrowotny or-
ganizmu w wieku dorosłym. Jest coraz więcej dowodów na to, że
dieta już od wczesnych lat życia jest wykładnikiem stanu zdrowia
populacji osób dorosłych. Obserwowane w ostatnim dwudziesto-
leciu niekorzystne zmiany w stylu życia, w tym zachowań żywie-
niowych i aktywności izycznej, prowadzą do wielu problemów
zdrowotnych, a skala ich występowania skłania do podjęcia nie-
zwłocznych działań w obszarze zdrowia publicznego. Problem ten
dotyczy większości krajów rozwiniętych. W Narodowym Progra-
mie Zdrowia na lata 2007–2015 podkreśla się potrzebę poprawy
sposobu odżywiania ludności, ze szczególnym uwzględnieniem
upowszechniania zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach
i szkołach oraz realizacji szeroko pojętej edukacji zdrowotnej.
Przez właściwe odżywianie dzieci należy rozumieć przede
wszystkim odpowiednie do zapotrzebowania spożywanie skład-
ników odżywczych i pokrycie potrzeb energetycznych. Niemniej
978834764.012.png 978834764.013.png
8
Regina Wierzejska
Znaczenie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
9
ważne jest także, aby sposób żywienia dzieci promował zdrowie
i umożliwiał przeciwdziałanie rozwojowi wielu współczesnych
chorób. Żywienie dzieci powinno być zgodne z izjologicznym
stadium rozwojowym. Inne są potrzeby żywieniowe niemowląt,
małych dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym i pokwitaniowym.
W diecie dziecka powinny znajdować się produkty o wysokiej
wartości odżywczej zapewniające pokrycie zapotrzebowania na
wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białko, tłuszcze,
błonnik, witaminy, składniki mineralne. Jednocześnie w maksy-
malnym stopniu należy ograniczać pobranie z dietą zanieczysz-
czeń chemicznych, jak metale ciężkie, pestycydy. Nakazuje to
chociażby ostrożność w podawaniu dzieciom nowalijek w okresie
wczesnowiosennym.
W odniesieniu do zapotrzebowania organizmu dziecka zarów-
no zbyt mała, jak i nadmierna podaż składników pokarmowych
z dietą stwarza ryzyko zaburzeń stanu zdrowia. Niedobory ener-
gii, białka, witamin i składników mineralnych dla rozwijającego
się organizmu dziecka stanowią poważne zagrożenie. Dla przy-
kładu, odpowiednie spożycie wapnia i witaminy D w dzieciństwie
i wczesnej młodości jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu ko-
ści, a ich niedobór uniemożliwia osiągnięcie optymalnej gęstości
kości w życiu dorosłym. Żelazo przyczynia się do prawidłowego
rozwoju funkcji poznawczych u dzieci, jego niedobór zaś związany
jest z pogorszeniem rozwoju motorycznego i większym ryzykiem
infekcji. U dzieci, które przewlekle nie spożywają odpowied-
niej ilości składników odżywczych, dochodzi do niedożywienia
prowadzącego z kolei do upośledzenia wielu funkcji organizmu
i zaburzeń rozwoju. Objawia się to niedoborem masy ciała i wzro-
stu, niedokrwistością, zaburzeniami odporności, opóźnieniem
rozwoju intelektualnego, co poza komplikacjami zdrowotnymi
przekłada się na gorsze wyniki w nauce i dojrzewanie psycho-
społeczne. Z danych statystycznych wynika, że problem niedo-
żywienia w Polsce dotyczy coraz większej liczby dzieci, powinno
to zatem znaleźć odzwierciedlenie w działaniach podejmowanych
w ramach polityki socjalnej, zdrowotnej i rodzinnej.
Drugim, skrajnym w stosunku do niedożywienia problemem
żywieniowym współczesnych czasów jest nadkonsumpcja żywno-
ści. Prowadzi ona do nadmiernej podaży energii i składników po-
karmowych, co w konsekwencji skutkuje wzrostem masy ciała,
a w perspekt y w ie czasu – rozwojem w ielu chorób cy w ilizacy jnych.
Niestety problem ten dotyczy także dzieci w różnych grupach wie-
kowych. Badania wykazują, że dzieci coraz częściej spożywają
zbyt dużą, w stosunku do swoich potrzeb, ilość kalorii, w tym po-
chodzących głównie z tłuszczów i cukrów prostych. Jednocześnie
wydłuża się czas spędzany przez dzieci w pozycji siedzącej. Pro-
wadzi to do dodatniego bilansu energetycznego organizmu, kiedy
pobranie energii ze spożytej żywności jest większe niż jej wydat-
kowanie. Skutkiem trwania takiej dysproporcji jest otyłość. Nad-
mierne spożycie kalorii idzie w parze z pogorszeniem składu
i wartości odżywczej diety. Niektóre rodzaje produktów o kluczo-
w ym znaczeniu dla rozwoju organizmu dziecka, jak mleko i napo-
je mleczne, w ypierane są przez słodkie napoje gazowane. Skutkuje
to zmniejszeniem spożycia dobrze przyswajanego wapnia, wzro-
stem zaś spożycia niekorzystnych cukrów prostych.
Zasadniczym elementem racjonalnego żywienia jest regular-
ność posiłków, czyli odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia
i ich prawidłowe rozłożenie w czasie. Regularne jedzenie sprzy-
ja unormowaniu przemiany materii i poziomu glukozy we krwi.
Długie przerwy pomiędzy posiłkami zmuszają organizm do szu-
kania oszczędności energii potrzebnej do pokrycia pracy orga-
nizmu, co powoduje obniżenie tempa podstawowej przemiany
978834764.014.png 978834764.015.png 978834764.001.png
10
Regina Wierzejska
Znaczenie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
11
materii i wydatkowania energii. W konsekwencji prowadzi to do
odkładania jej zapasów w organizmie w postaci tkanki tłuszczo-
wej. Dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie. Są to trzy
posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa posiłki uzupeł-
niające (drugie śniadanie i podwieczorek). W przypadku dzieci
uczęszczających do przedszkola placówka ta powinna zapewnić 3
posiłki o łącznej wartości energetycznej pokrywającej 75% dzien-
nej racji pokarmowej. Pierwszym posiłkiem powinno być śniada-
nie. Dzieciom przebywającym w przedszkolu od wczesnego ranka
lub dojeżdżającym do przedszkola z daleka zaleca się spożycie
małego posiłku w domu. Małe dzieci znacznie łatwiej jest przy-
pilnować, by zjadły śniadanie, natomiast w przypadku dzieci star-
szych, które są bardziej samodzielne, często wymyka się to spod
kontroli rodziców. Niezjedzenie śniadania, czy omijanie kolejnych
posiłków skutkuje spadkiem stężenia glukozy we krwi, co skła-
nia dziecko do sięgnięcia po słodkie, łatwo dostępne przekąski.
Produkty te nie dostarczają potrzebnych dziecku składników od-
żywczych, a jedynie dużą ilość kalorii, cukru lub tłuszczu i wypie-
rają z diety produkty zalecane. Okres przedszkolny to czas, kiedy
dziecko ma ograniczony samodzielny dostęp do słodyczy i wiele
zależy od postępowania rodziców czy opiekunów.
Bardzo ważna w diecie dzieci jest różnorodność produktów
w jadłospisie. Poszczególne grupy produktów charakteryzują się
zróżnicowaną zawartością składników odżywczych i tylko uroz-
maicenie diety może zapewnić odpowiednie spożycie wszystkich
niezbędnych składników. Należy zatem zachęcać dzieci do spoży-
wania różnych produktów i stopniowo urozmaicać dietę rosnące-
go organizmu. Głównym źródłem energii w diecie dzieci powinny
być produkty zbożowe, w tym szczególną uwagę należy zwracać
na produkty z tzw. grubego przemiału, które charakteryzują się
większą zawartością błonnika, witamin, makro- i mikroelemen-
tów. Ważnym składnikiem jadłospisu od najmłodszych lat jest
mleko i produkty mleczne, dostarczające przede wszystkim do-
brze przyswajalnego wapnia. Z uwagi na potrzebę kontroli spoży-
cia tłuszczów nasyconych i cholesterolu zaleca się, aby już w wieku
przedszkolnym dzieci spożywały mleko o zmniejszonej zawartości
tłuszczu (2%). Źródłem białka powinny być: chude mięso, drób,
nasiona roślin strączkowych oraz ryby. W przypadku ryb zaleca
się przede wszystkim tłuste ryby morskie zawierające duże ilości
długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
o wielokierunkowym korzystnym działaniu w organizmie. Każ-
demu posiłkowi dziecka powinny towarzyszyć warzywa i owoce.
Są to produkty o wysokiej zawartości witamin, składników mi-
neralnych, błonnika oraz tzw. itozwiązków, a jednocześnie o ma-
łej wartości energetycznej. Owoce i warzywa zarówno świeże, jak
i suszone mogą być tak że dobrą przekąską między posiłkami. Spo-
śród napojów zalecane są soki owocowe i owocowo-warzywne bez
dodatku cukru oraz woda, należy natomiast ograniczać spożycie
słodzonych napojów owocowych i napojów typu cola.
Niestety coraz częściej produkty o dobrej wartości odżywczej
wypierane są przez wysokoenergetyczne posiłki typu fastfood.
Obiekty gastronomiczne oferujące taką żywność są chętnie odwie-
dzane przez całe rodziny, niekiedy w ramach tzw. atrakcyjnego
wyjścia z dziećmi. Składa się na to wiele czynników, jak intensyw-
na reklama, zachęcająca dzieci specjalnymi zestawami z bezpłat-
nym dodatkiem zabawek, ale również wygoda rodziców, którzy
niejednokrotnie wybierają szybką formę posiłku. Dane wskazują,
że większość przedszkolaków i prawie wszystkie dzieci w wieku
szkolnym spożywają produkty typu fastfood i deklarują je jako
ulubione. Należy mieć świadomość, że takie produkty obitują
w tłuszcz, nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans kwasów
tłuszczowych, dlatego też w szczególny sposób mogą nasilać ryzy-
ko chorób serca. Badania wykazują, że procesy miażdżycowe mogą
rozpoczynać się już u dzieci. Spożywanie fast foodów związane
jest także z nadmiernym wzrostem masy ciała i rozwojem insuli-
nooporności, co zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2. Poja-
wiające się w dzieciństwie współistnienie sercowo-naczyniowych
czynników ryzyka utrzymuje się zazwyczaj w wieku dorosłym.
W żywieniu dzieci nie zaleca się stosowania diet, które wyklu-
czają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego (dieta wegań-
ska). Dieta ta nie pokrywa zapotrzebowania na wiele składników
odżywczych, co może prowadzić do ich niedoborów w organi-
zmie, a w konsekwencji do zaburzeń prawidłowego wzrostu dzie-
ci. Stosowanie innych form diety wegetariańskiej u dzieci wymaga
978834764.002.png 978834764.003.png
12
Regina Wierzejska
Znaczenie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
13
niezwykle rozsądnego doboru produktów, cyklicznej kontroli
stanu odżywienia organizmu i dlatego takie żywienie dziecka po-
winno się odbywać w konsultacji z dietetykiem i lekarzem.
spędzają w przedszkolu, powinien być optymalnie wykorzystany
na tworzenie właściwych zachowań żywieniowych. Bardzo ważne
są także pozytywne wzorce osób dorosłych z najbliższego otocze-
nia dziecka. Przykład, jaki dają rodzice czy opiekunowie odnośnie
diety i stylu życia, nie powinien pozostawać w sprzeczności z tym,
co dzieci wyniosły ze środowiska przedszkolnego czy szkolnego.
PodStawowe ZaSady
żywienia dZieci w wieku PrZedSZkolnym:
1.4-5posiłkówdziennieiichrównomiernerozłożenie
wczasie.
2.Urozmaiceniedietyzapewniającepokrycienawszyst-
kieskładnikiodżywcze.
3.Nieprzekarmianiedzieciwtrosceozdrowieiprawi-
dłowyrozwój.
4.Kontrolaspożyciaproduktówwysokokalorycznych
omałejwartościodżywczej(słodycze,produkty
typufastfood).
Piśmiennictwo:
1. Gidding S.S., Dennison B.A., Birch L.L., Daniels S.R., Gillman
M.W., Lichtenstein A.H., Rattay K.T., Steinberger J., Stettler N.,
Van Horn L., American Heart Association; American Academy
of Pediatrics, Dietary recommendations for children and adole-
scents: a guide for practitioners: consensus statement from the
American Heart Association , Circulation, 2005, 112, 2061-2075.
2. Kozłowska-Wojciechowska M., Makarewicz-Wujec M., Badanie
preferencji żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym , Roczn.
PZH, 2005, 56, 2, 165-169.
3. Łoś-Rycharska E., Niecławska A., Spożycie pokarmów typu fast-
food przez dzieci w wieku poniemowlęcym i przedszkolnym ,
Pediatr. Pol., 2010, 85, 4, 345-352.
4. Moszczyński P., Wpływ żywienia i żywności oraz zdrowego stylu
życia na zdrowie populacji , Przegl. Lek., 2010, 67, 5, 414-418.
5. Praktyczny podręcznik dietetyki , [red.] M. Jarosz, Instytut Żyw-
ności i Żywienia, Warszawa, 2010.
Okres dzieciństwa jest czasem, kiedy kształtują się nawyki i za-
chowania żywieniowe na przyszłość. Podawanie słodkich napo-
jów, dosładzanie czy dosalanie potraw na talerzu może prowadzić
do nawyku i preferencji takich smaków w życiu dorosłym. Dlatego
nie zaleca się udostępniania dzieciom solniczek do samodzielnego
dosalania, a także dobrowolnego korzystania z dodatków do po-
traw takich jak ketchup czy majonez.
Jak twierdzą psycholodzy, edukacja żywieniowa najmłodszych
może być praktycznym elementem budowania zachowań diete-
tycznych. Dlatego coraz więcej szeroko zakrojonych programów
edukacyjnych adresowanych jest do dzieci w wieku przedszkolnym
i wczesnoszkolnym. Dostosowany do wieku dziecka system prze-
kazu informacji, na temat różnych grup produktów i ich znaczenia
dla organizmu, może zaszczepić u dzieci wiedzę, że to co jedzą,
nie jest obojętne dla ich rozwoju i zdrowia. Czas, który najmłodsi
978834764.004.png 978834764.005.png 978834764.006.png 978834764.007.png
Błędy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym
15
Błędy w żywieniu dzieci
w wieku przedszkolnym
dieta dZieci w tym okreSie Powinna Być:
–bezpiecznapodwzględemzdrowotnym,
–bogatawskładnikiodżywcze,
–oodpowiedniej(zgodnejzzalecanyminormami)war-
tościenergetycznejizawartościwitaminorazskładni-
kówmineralnych,
–urozmaicona,
–regularniespożywana,
–apetycznieismakowicieskomponowana,
–zograniczonąilościącukruisoli.
Zofia Chwojnowska, Jadwiga Charzewska
Wiek przedszkolny wiąże się z okresem intensywnego rozwoju
i wzrostu dziecka. Pomiędzy 4. a 7. rokiem życia wysokość ciała
zwiększa się średnio o około 20 cm, a masa ciała o około 10 kg.
Oprócz występowania dużych przyrostów wysokości i masy cia-
ła, dziecko łatwo opanowuje nowe umiejętności ruchowe, cechuje
je duża, spontaniczna aktywność ruchowa. Szybkiemu dalszemu
rozwojowi podlega tkanka kostna, mięśniowa oraz układ nerwo-
wy. Doskonali się także mowa oraz czynności psychiczne: wy-
obraźnia, spostrzeganie, uczucia czy charakter, a także następują
zmiany w uzębieniu. Wszystkie te zmiany wiążą się z określonymi
potrzebami żywieniowymi.
Aby powyżej sformułowane warunki były spełnione, w diecie
dzieci po drugim roku życia powinny się znajdować:
− owoce i warzywa,
− produkty z pełnych (niełuskanych) ziaren zbóż,
− produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu,
− warzywa strączkowe,
− ryby i chude mięso.
Odpowiedzialność za prawidłowe odżywianie spoczywa nie
tylko na rodzicach, lecz także na opiekunach dzieci w czasie ich
przebywania poza domem. Przede wszystkim jednak preferencje
pokarmowe i nawyki żywieniowe dziecka kształtują się przy stole
rodzinnym czy przedszkolnym. Czy będzie to model prozdrowot-
ny, lansujący zdrową dietę i upodobania, w dużej mierze zale-
ży od rodziców i placówek opiekujących się dziećmi. Wrodzone
preferencje dzieci są nakierowane przede wszystkim na potrawy
słodko-mleczne, z niechęcią do kwaśnych i gorzkich. Jednak-
że dowiedziono, że w przypadku produktów niewywołujących
Co powinna zawierać dieta dzieci
w wieku przedszkolnym?
Dieta dziecka w tym okresie powinna zawierać pokarmy, które
zaspokoją jego potrzeby żywieniowe niezbędne do prawidłowego
wzrastania i rozwoju.
978834764.008.png 978834764.009.png 978834764.010.png 978834764.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin