Warzywa w sosie orzechowym z ryżem.doc

(20 KB) Pobierz
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem

Warzywa w sosie orzechowym z ryżem

 

Składniki

1 papryka czerwona

1 marchewka

kilka różyczek brokułu

kilka pieczarek

1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka mielonego kminku

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki oleju

1/2 szklanki wody

1 szklanka ryżu Basmati

2 szklanki wody

3 goździki

kawałek kory cynamonu

szczypta soli

1 łyżka oleju

 

Przygotowanie

Suchy ryż z goździkami i cynamonem podprażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju w garnku, ciągle mieszając. Ostrożnie wlewamy gorącą wodę, mieszamy, dorzucamy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, pamiętając by zamieszać po ok. 1 minucie od zalania ryżu wodą. Gdy woda całkowicie się wchłonie, garnek z ryżem owijamy kocem i trzymamy ok. 10 minut. Tak ugotowany ryż będzie sypki. Pieczarki, marchewkę i paprykę kroimy w paski, a różyczki brokułu w ćwiartki. Na oleju w głębokiej patelni smażymy warzywa z przyprawami przez kilka minut, ciągle mieszając. Wlewamy sos sojowy i masło orzechowe wymieszane z gorącą wodą i mieszamy. Warzywa podajemy ułożone na ryżu. Pamiętajmy, aby nie smażyć warzyw zbyt długo, by były chrupiące.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin