120 g miękkiego masła 150 g mški pszennej 3 łyżki cukru pudru (użyłam waniliowego) kilka kropel aromatu waniliowego lub mietankowego Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożonš papierem do pieczenia. Spłaszczamy je widelcem nadajšc jednoczenie wzorek i kształt. Pieczemy przez 15-20 min. ============================== Szkockie 225 g masła 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru 2 szklanki (250 g) mški pszennej 1/4 łyżeczki soli Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mškę z solš, cały czas mieszajšc. Ciasto rozwałkować na gruboć około 0,5 cm. Wycinać kształty ciasteczek według upodobania. Układać na blaszce i ponakłuwać widelcem. Piec przez 5-8 minut, aż do zarumienia na brzegach. ======================== 455 g masła 1 szklanka (220 g) bršzowego cukru, dobrze ubitego w szklance 4,5 szklanki (560 g) mški pszennej Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać 3 i 3/4 szklanki mški, cały czas mieszajšc. Stolnicę posypać pozostałš mškš i wyrabiać ciasto (dodajšc w razie potrzeby więcej mški), aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować na gruboć 0,5 cm. Wycinać paski 8x3 cm, ponakłuwać je widelcem i ułożyć na nienatłuszczonej blaszce. ============================== 2-3 zoltka 200 g miękkiego masła 6 łyżek cukru pudru kilka kropli aromatu do ciast waniliowy lub mietankowy 300 g mški pszennej Piec przez 20-25 minut. ====================== 3 szkl. mški krupczatki 250g masła 2 żółtka 2 łyżki kwanej mietany 1/2 szkl. cukru pudru 2 cukry waniliowe ===================== - 300 g maki - 150 g masła - 50 g cukru pudru - 2 żółtka - esencja waniliowa ++++++++++++++++++ 400 g maki 2-3 zoltka 200 g masla 50 g cukru lub 2 cukier waniliowy ==============================
ewaz1954