Ciasteczka kruche maslane.txt

(1 KB) Pobierz
120 g miękkiego masła
150 g mški pszennej
3 łyżki cukru pudru (użyłam waniliowego)
kilka kropel aromatu waniliowego lub mietankowego

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
 Formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożonš papierem 
do pieczenia.
 Spłaszczamy je widelcem nadajšc jednoczenie wzorek i kształt. Pieczemy przez 15-20 min.
==============================
Szkockie
225 g masła
1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
2 szklanki (250 g) mški pszennej
1/4 łyżeczki soli
 Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mškę z solš, 
cały czas mieszajšc. Ciasto rozwałkować na gruboć około 0,5 cm.
 Wycinać kształty ciasteczek według upodobania. Układać na blaszce i ponakłuwać widelcem.
Piec przez 5-8 minut, aż do zarumienia na brzegach.
========================
455 g masła
1 szklanka (220 g) bršzowego cukru, dobrze ubitego w szklance
4,5 szklanki (560 g) mški pszennej
Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
 Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać 3 i 3/4 szklanki mški, cały czas mieszajšc.
Stolnicę posypać pozostałš mškš i wyrabiać ciasto (dodajšc w razie potrzeby więcej mški), 
aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować na gruboć 0,5 cm. 
Wycinać paski 8x3 cm, ponakłuwać je widelcem i ułożyć na nienatłuszczonej blaszce.
==============================
2-3 zoltka
200 g miękkiego masła 
6 łyżek cukru pudru
kilka kropli aromatu do ciast waniliowy lub mietankowy
300 g mški pszennej 
Piec przez 20-25 minut.

======================

3 szkl. mški krupczatki
250g masła
2 żółtka
2 łyżki kwanej mietany
1/2 szkl. cukru pudru
2 cukry waniliowe
=====================

- 300 g maki
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- esencja waniliowa

++++++++++++++++++

400 g maki
2-3 zoltka
200 g masla
50 g cukru lub 2 cukier waniliowy

==============================
Zgłoś jeśli naruszono regulamin