0.5 l kwasu buraczanego,1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,10 dkg suszonych prawdziwków,5 buraków czerwonych,ocet winny,ziele angielskie,pieprz czarny,listek laurowy,cukier,sól.
Grzyby należy wcześniej namoczyć, ugotować i odcedzić. Przygotowujemy wywar z buraków, włoszczyzny i przypraw, który przecedzamy przez gęste sitko. Całość łączymy z wywarem z grzybów i dodajemy kwas buraczany w proporcji 0.5 l kwasu na 1.5 l wywaru z grzybów i włoszczyzny. Podgrzewamy na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Gorący barszcz przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i octem winnym do smaku. Buraki należy zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do barszczu, pozostawić na 15 min. po czym przecedzamy. Barszcz podawać gorący z uszkami.
rafal_dabrowski5