Bobotie.doc

(26 KB) Pobierz
Bobotie "

Bobotie "

 

Składniki:

300 ml mleka,
3 dkg masła,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 kg mielonej wołowiny,
1 łyżka curry,
9 dkg suszonych moreli,
9 dkg migdałów,
2 łyżki soku z cytryny,
2 jajka,
3 dkg płatków migdałowyych,
kromka białego chleba bez skórki,
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

        Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, rozetrzeć. Chleb włożyć do płytkiego naczynia, skropić 2 łyżkami mleka i odstawić na 5 min. Na dużej patelni roztopić masło, włożyć cebulę oraz czosnek i mieszając od czasu do czasu, smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać mielone mięso i mieszając smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni. Zebrać łyżką nadmiar tłuszczu z patelni. Dodać curry i mieszając smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojone morele, grubo posiekane migdały bez skórki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Chleb rozgnieść z odrobiną mkleka na papkę, dodać do mięsa, wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180º C. Do miski wbić jajka, wlać pozostałe mleko, lekko ubić, dodać sól i pieprz do smaku. Polać mięso, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 25 - 30 min. w tej samej temp., aż mleko się zetnie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin