1 kg cieleciny,1/2 butelki czerwonego wina,1 mała cebula,pokrojona w kostkę,2 - 3 ząbki czosnku,2 puszki (400 g) pomidorów,garść ciemnych oliwek,2 kolorowe papryki,100 ml oliwy,mąka,oregano,gałka muszkatołowa,sól,pieprz,ew. szczypta cukru.
Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i oregano, zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielecinę pokroić w grubą kostkę, posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej samej patelni. Resztę wina wlać na patelnie, zagotować, zeskrobać resztki z dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty.
rafal_dabrowski5