0.7 kg flaków,15 - 20 dkg tłustej wołowiny z kością,15 dkg włoszczyzny,liść laurowy,4 - 5 ziaren angielskiego ziela,pieprz,majeranek,papryka,imbir,sól,zielona pietruszka,3 dkg tartej bułki,1 jajo,2 dkg masła,2 dkg mąki.
Flaki oczyścić, umyć, sparzyć gorącą wodą. Następnie jeszcze raz dobrze wymyć, wypłukać. Włożyć do rondla, dodać wołowinę, ziele angielskie, listek laurowy i zalać wodą, gotować 4 - 5 h na słabym ogniu. Flaki i mięso wyjąć. Flaki pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do rosołu, dodać poszatkowaną włoszczyznę, gotować jeszcze 0.5 h. Ugotowane mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę, dodać tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrobić. Z masy tej zrobić gałki wielkości włoskiego orzecha i wrzucić do gotujących się flaków, po czym wybrać. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić rosołem i dodać do flaków. Dodać gałki z mięsa, doprawić majerankiem, imbirem, papryką. Wyłożyć na okrągłą salaterką. Podawać z chlebem.
rafal_dabrowski5