Sos ogórkowy I.doc

(24 KB) Pobierz
"Sos ogórkowy I "

"Sos ogórkowy I "

 

Składniki:

15 dkg ogórków kiszonych,
1 szkl. wywaru z mięsa,
1/4 szkl. soku z ogórków kiszonych,
smalec lub margaryna,
1/4 szkl. śmietany,
1 żółtko,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
sól,
pieprz naturalny.

 

Sposób przyrządzenia:

        Z tłuszczu i maki sporządzić zasmażkę i rozprowadzić ją zimnym wywarem. Ogórki pokroić w kostkę i udusić na soku z ogórków, po czym dodać rozprowadzoną zasmażkę, zagotować. Żółtko roztrzepać ze śmietaną i wlać do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco do klopsów lub wołowiny ugotowanej.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin