Sos ogórkowy.doc

(25 KB) Pobierz
"Sos ogórkowy "

"Sos ogórkowy "

 

Składniki:

300 ml wywaru z kości lub mięsa,
100 ml śmietany,
15 dkg kwaszonych ogórków,
masło do ogórków, 4 dkg szynki,
2 dkg kaparów,
3 dkg tłuszczu,
3 dkg mąki,
natka pietruszki,
sól,
biały pieprz, cukier do smaku.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, usuwając pestki, dodać masło, skropić odą i dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać ogórki, gotować około 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać opłukane kapary i pokrajaną szynkę, doprawić. Podawać do zrazów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin