0.5 l mleka,250 g pieczarek,30 g selera,1 marchewka,1 cebula (50 g),50 g masła,2 łyżki mąki,2 - 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej,1 listek laurowy,sól.Puree z czosnku:1 główka czosnku,2 - 3 gałązki koperku,2 - 3 gałązki pietruszki,1 - 2 łyżki oleju.
Pieczarki wyczyścić i pokroić w plasterki, wrzucić je do 1.2 - 1.3 l zimnej wody, dodać pokrojone drobno cebule oraz seler i gotować przez 20 -25 min. na słabym ogniu pod przykryciem. Marchewkę zetrzeć na tarce i podsmażyć we wcześniej podgrzanym maśle przez ok. 1 - 2 min. Następnie marchewkę odcedzić, a masło na którym podsmażana była marchewka zachować. Do wywaru z warzyw dodać marchewkę, przyprawić solą do smaku, chwilę przed zagotowaniem dodać listek laurowy i gotować zupę ok. 5 - 6 min. po czym wyjąć listek laurowy. Mąkę zapiec na suchej patelni do uzyskania złotawej barwy, potem zalać ją zimnym mlekiem i gotować, aż masa zgęstnieje, a następnie dodać ją do zupy. Całość gotować jeszcze 2 - 3 min. i przyprawić gałką muszkatołową. Puree z czosnku: podsmażyć czosnek w łupince na suchej patelni, potem wrzucić go do szczelnego naczynia by zaparował, wtedy bedzie można łatwo obrać czosnek. Następnie czosnek zmiażdżyć i dolać do niego stopniowo olej. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koper. Zupę podawać dodając do każdej porcji łyżkę czosnkowego puree oraz parę kropel wcześniej zachowanego tłuszczu ze smażonych marchewek.
rafal_dabrowski5