Bułeczki nadziewane parówkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Bu³eczki nadziewane parówkami

Bułeczki nadziewane parówkami

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

3 szklanki mąki

2 łki masła

3 dag droży

łeczka cukru

5 żółtek

szklanka jogurtu naturalnego

1/4 szklanki mleka

Ziarenka Smaku WINIARY

farsz:

40 dag pieczarek

25 dag parówek

duża cebula

białko

l, pieprz

majeranek

ponadto:

białko

2 łki sezamu

 

Droże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z letnim mlekiem i łki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść. Mą z dodatkiem ziarenek smaku wysyp na stolnicę i po wlaniu rozczynu zagnieć ciasto. Połącz je teraz z żółtkami, jogurtem i roztopionym masłem. Ciasto starannie wyrób i odstaw w ciepłe miejsce, by urosło.

 

Cebulę i pieczarki oczyść, poszatkuj i uduś, a potem wraz z parówkami przekręć przez maszynkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

 

Z białka ubij pianę, wymieszaj z farszem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrób, następnie uformuj wałek o średnicy około 4cm. Odkrawaj placuszki, nakładaj na nie farsz i formuj bułeczki. Na posmarowanej tłuszczem blasze odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmaruj roztrzepanym już białkiem i posyp ziarnami sezamu.

 

Bułeczki wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin