ćw z opakowań - cukier.docx

(202 KB) Pobierz
Opis produktu: płyta cd-r 700 MB 80 min

AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ

 

WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA I DOWODZENIA

 

Kierunek : LOGISTYKA

 

 

 

 

FORMOWANIE  PALETOWEJ  JEDNOSTKI  ŁADUNKOWEJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WARSZAWA                                                                                                                 2013

 

1.     Opis produktu jednostkowego

 

 

·         Rodzaj towaru: cukier 1 kg

·         Rodzaj  opakowania: Torebka papierowa

·         Materiał opakowania: papier

·         Waga torebki z cukrem: 1,01kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.     Opakowanie zbiorcze

 

Opakowaniem zbiorczym jest folia przezroczysta.

 

·         10 sztuk w folii

·         Grubość folii 0,5 mm

·         Masa towaru w folii: 10 · 1,01 = 10,1 kg

·         Waga folii 20 g = 0,02 kg

·         Łączna waga jednej zgrzewki cukru: 10,01+0,02= 10,03 kg

 

 

 

Sposób ułożenia torebek z cukrem w opakowaniu zbiorczym.

Wymiary:

·        Długość 376 mm,

·        Szerokość 181 mm,

·        Wysokość 146 mm.

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\noname\Pulpit\cukier.JPG

 

 

4. Europaleta

 

                    Pal-Drew

 

 

 

Maksymalne obciążenie 1000 kg.

Maksymalna wysokość 960 mm.

 

 

 

Propozycja rozmieszczenia towaru (opakowanie zbiorcze) na europalecie.

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

              Pal-Drew

 

 

·         Kompozycja  całej palety składa się z 5 warstw  a  warstwa składa się z  12 opakowań zbiorczych. 

·         Zabezpieczeniem opakowań zbiorczych jest folia rozciągliwa typu stretch.

 

·         Sprawdzenie stopnia wykorzystania europalety.

 

 

Obliczanie całkowitej powierzchni europalety

 

S= 1220 * 800 = 960 000 mm2

 

Obliczanie całkowitej  powierzchni ładunku.

 

S= 1128 * 724 = 816 672 mm2  

 

 

·         Obliczanie stopnia wykorzystania powierzchni  europalety.

 

             

X= 816672960000 · 100 %

 

 

X= 85,07 %

 

 

 

 

 

 

Odpowiedź: Powierzchnia europalety jest wykorzystana w 85,07%.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin