AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ
WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA I DOWODZENIA
FORMOWANIE PALETOWEJ JEDNOSTKI ŁADUNKOWEJ
1. Opis produktu jednostkowego
· Rodzaj towaru: cukier 1 kg
· Rodzaj opakowania: Torebka papierowa
· Materiał opakowania: papier
· Waga torebki z cukrem: 1,01kg
2. Opakowanie zbiorcze
Opakowaniem zbiorczym jest folia przezroczysta.
· 10 sztuk w folii
· Grubość folii 0,5 mm
· Masa towaru w folii: 10 · 1,01 = 10,1 kg
· Waga folii 20 g = 0,02 kg
· Łączna waga jednej zgrzewki cukru: 10,01+0,02= 10,03 kg
Sposób ułożenia torebek z cukrem w opakowaniu zbiorczym.
Wymiary:
· Długość 376 mm,
· Szerokość 181 mm,
· Wysokość 146 mm.
4. Europaleta
Maksymalne obciążenie 1000 kg.
Maksymalna wysokość 960 mm.
Propozycja rozmieszczenia towaru (opakowanie zbiorcze) na europalecie.
· Kompozycja całej palety składa się z 5 warstw a warstwa składa się z 12 opakowań zbiorczych.
· Zabezpieczeniem opakowań zbiorczych jest folia rozciągliwa typu stretch.
· Sprawdzenie stopnia wykorzystania europalety.
Obliczanie całkowitej powierzchni europalety
S= 1220 * 800 = 960 000 mm2
Obliczanie całkowitej powierzchni ładunku.
S= 1128 * 724 = 816 672 mm2
· Obliczanie stopnia wykorzystania powierzchni europalety.
X= 816672960000 · 100 %
X= 85,07 %
Odpowiedź: Powierzchnia europalety jest wykorzystana w 85,07%.
dvb111