Bułeczki drożdżowe.doc

(49 KB) Pobierz
Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Dodano: 24.06.2011

Desery

Przepis, który sprawdza się za każdym razem, bułeczki są smaczne, najlepsze nienadziewane, posmarowane samym masłem lub jeśli ktoś woli na słodko, z nutellą, konfiturami owocowymi lub powidłami.

Składniki

·         mąka, 500 g

·         świeże drożdże, 15 g

·         ciepłe mleko, 250 ml

·         woda, 175 ml

·         jajko, 1 sztuka

·         Miękkie masło, 20 g

·         cukier, 1 łyżeczka

·         sól, 1,5 łyżeczki

5-6 os.

> 60 min

średnie

przystępne

Przygotowanie

1.      

Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.

2.      

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło. Wlać drożdże. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.

3.      

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.

4.      

Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.

5.      

Piec 15 min. w temp. 180 ºC

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin