Dodano: 24.06.2011
Przepis, który sprawdza się za każdym razem, bułeczki są smaczne, najlepsze nienadziewane, posmarowane samym masłem lub jeśli ktoś woli na słodko, z nutellą, konfiturami owocowymi lub powidłami.
· mąka, 500 g
· świeże drożdże, 15 g
· ciepłe mleko, 250 ml
· woda, 175 ml
· jajko, 1 sztuka
· Miękkie masło, 20 g
· cukier, 1 łyżeczka
· sól, 1,5 łyżeczki
5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
1.
Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło. Wlać drożdże. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
3.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.
4.
Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
5.
Piec 15 min. w temp. 180 ºC
kasiakdk