Wykwintne ciasto z drzemem.rtf

(39 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

   Wykwintne  Ciasto

      Z  Drzemem

 

 

SKŁADNIKI :

 

 

Ciasto kruche

 

 

250 g             margaryny

2,5 szklanki       mąki pszennej

0,5 szklanki       plus 1 łka cukru

2    łeczki      proszku do pieczenia

4    żółtka

 

 

 

Krem budyniowy

 

200 g                margaryny

2 szklanki            mleka

3 łki               ki ziemniaczanej

4 czubate łki       mąki pszennej

3 żółtka

3 czubate łki       cukru

 

 

Masa białkowa

 

4 białka

2 niepełne              szklanki cukru pudru

3 łki                  ki ziemniaczanej

 

 

 

PONADTO :

 

 

300 g             dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny

  60 g           atków migdałowych

                  papier do pieczenia

                  folia spożywcza

 

 

 

CIASTO KRUCHE

 

, proszek, cukier, żółtka, margarynę wymieszać mikserem.

Ciasto przeł na posypaną stolnicę i szybko zagnieść,

zawinąć w folię i odł na 20 min do lodówki.

 

 

KREM BUDYNIOWY

 

Połowę mleka zagotować z cukrem a resztę zmiksować z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć w misce dodając po łeczce

zimnego budyniu.

 

 

MASA BIAŁKOWA

 

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania mą ziemniaczaną.

 

 

 

Wykwintne ciasto z drzemem

 

schłodzone ciasto podzielić na pół. Dwie foremki o wymiarach 22x27 cm wył papierem, wykleić ciastem i posmarowaćemem. Ciasta piec po oko 15 min w temperaturze 180 stopni. Na podpieczone placki wył masę białkową i posypaćatkami migdałowymi. Piec

kolejne 15 min. Zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku. Jedno ciasto posmarować kremem budyniowym i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin