Wykwintne Ciasto
Z Drzemem
SKŁADNIKI :
Ciasto kruche
250 g margaryny
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki plus 1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Krem budyniowy
200 g margaryny
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki mąki pszennej
3 żółtka
3 czubate łyżki cukru
Masa białkowa
4 białka
2 niepełne szklanki cukru pudru
PONADTO :
300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny
60 g płatków migdałowych
papier do pieczenia
folia spożywcza
CIASTO KRUCHE
Mąkę, proszek, cukier, żółtka, margarynę wymieszać mikserem.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść,
zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do lodówki.
KREM BUDYNIOWY
Połowę mleka zagotować z cukrem a resztę zmiksować z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć w misce dodając po łyżeczce
zimnego budyniu.
MASA BIAŁKOWA
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną.
Wykwintne ciasto z drzemem
schłodzone ciasto podzielić na pół. Dwie foremki o wymiarach 22x27 cm wyłożyć papierem, wykleić ciastem i posmarować dżemem. Ciasta piec po około 15 min w temperaturze 180 stopni. Na podpieczone placki wyłożyć masę białkową i posypać płatkami migdałowymi. Piec
kolejne 15 min. Zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku. Jedno ciasto posmarować kremem budyniowym i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
psotucha