Sałatka GYROS II.doc

(130 KB) Pobierz

 

 

 

Sałatka Gyros

 

 

Składniki

·         3 liście kapusty pekińskiej

·         ½ kg piersi z kurczaka

·         ½ opakowania przyprawy kebab – gyros

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1 puszka kukurydzy

·         2 średnie ogórki konserwowe

·         ½ papryki konserwowej

·         6 łyżek pikantnego ketchupu

·         Sos:

·         5 łyżek majonezu

·         1 łyżka jogurtu naturalnego

·         1 mały ząbek czosnku

·         ¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Opis przygotowania

Pierś kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Mieszamy z przyprawą kebab – gyros i odstawiamy do lodówki. Kapustę drobno siekamy, ogórka i paprykę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sos: czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z majonezem oraz pieprzem i jogurtem. Kukurydzę osączamy i mieszamy z ogórkiem i papryką. Na patelnie wlewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso ciągle mieszając (przez 7 minut), zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na dno szklanej miski wsypujemy 1/3 kapusty, następnie: ½ mięsa, ½ ketchupu, 1/3 sosu, ½ kukurydzy i dalej: kapustę, mięso, ketchup, sos, kukurydzę, sos i kapustę. Nie mieszamy. Wkładamy do lodówki na nie dłużej, niż godzinę. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin