Składniki
· 3 liście kapusty pekińskiej
· ½ kg piersi z kurczaka
· ½ opakowania przyprawy kebab – gyros
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 puszka kukurydzy
· 2 średnie ogórki konserwowe
· ½ papryki konserwowej
· 6 łyżek pikantnego ketchupu
· Sos:
· 5 łyżek majonezu
· 1 łyżka jogurtu naturalnego
· 1 mały ząbek czosnku
· ¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
Opis przygotowania
Pierś kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Mieszamy z przyprawą kebab – gyros i odstawiamy do lodówki. Kapustę drobno siekamy, ogórka i paprykę kroimy w drobna kostkę. Przygotowujemy sos: czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z majonezem oraz pieprzem i jogurtem. Kukurydzę osączamy i mieszamy z ogórkiem i papryką. Na patelnie wlewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso ciągle mieszając (przez 7 minut), zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na dno szklanej miski wsypujemy 1/3 kapusty, następnie: ½ mięsa, ½ ketchupu, 1/3 sosu, ½ kukurydzy i dalej: kapustę, mięso, ketchup, sos, kukurydzę, sos i kapustę. Nie mieszamy. Wkładamy do lodówki na nie dłużej, niż godzinę. Smacznego!
zkliban