Gruchy pod pierzyną
Deser gruszkowy z kremem śmietanowym i czekoladą składniki:
· 4 duuuże gruszki, u mnie Konferencje
· 2 czubate łyżeczki drobniutko startego imbiru
· sok z 1 dużej pomarańczy
· sok z połowy cytryny
· 6 łyżek cukru trzcinowego Demerara
·
· 200 ml śmietanki kremówki
· 50 g drobno startej czekolady gorzkiej
· 2 łyżki likieru pomarańczowego
· 2 łyżeczki syropu migdałowego
· 1 łyżeczka zagęstnika do ubijania śmietany
sposób przygotowania: Gruszki umyłam, cienko obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam. Do rondla wlałam sok pomarańczowy, dodałam cukier i podgrzewałam aż zgęstniał, dodałam imbir i gruszki. Smażyłam całość mieszając drewnianą łyżką, na małym ogniu, aż gruszki zmiękły, odstawiłam do ostygnięcia. Jak komuś mało słodkie to może dodać więcej cukru. Bardzo zimną śmietankę ubiłam prawie na sztywno, dodałam likier, syrop i zagęstnik bo bałam się, że płyny nadmiernie ją rozrzedzą. Ubijałam jeszcze chwilę żeby zesztywniała. Dosypałam czekoladę i wymieszałam. Do pucharków nałożyłam porcje owoców a na nie czapy z kremu śmietanowego. Ależ było pysznie :-) Wczoraj zjedliśmy po pucharku i na dzisiaj też mamy po jednym :D
aneczkaja