chleb5.doc

(21 KB) Pobierz
CHLEB PSZENNY RAZOWY

CHLEB NA SERWATCE

Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie

·  3 litry mąki pszennej razowej

·  1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka

·  5 łyżek miodu lub cukru

·  2 łyżki oliwy lub masła klarowanego

·  1/2 litra mąki żytniej pytlowej

·  1/2 - 1 łyżka soli

·  mała łyżeczka sody (dwuwęglanu)

Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki pytlowej tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać podłużne chleby, pomazać jajem, posypać kminkiem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.

Dobrze jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku sody; w takim razie dodać jeszcze serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę sody.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin