Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie
· 3 litry mąki pszennej razowej
· 1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
· 5 łyżek miodu lub cukru
· 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
· 1/2 litra mąki żytniej pytlowej
· 1/2 - 1 łyżka soli
· mała łyżeczka sody (dwuwęglanu)
Wszystko dobrze wymieszać z mąką pszenną, następnie dać sodę rozpuszczoną w malej ilości cieplej wody. Jeśli ciasto zbyt rzadkie, dodać żytniej mąki pytlowej tyle, ile będzie potrzeba do zrobienia ciasta. Wyrabiać podłużne chleby, pomazać jajem, posypać kminkiem i piec w dobrze gorącym piecu 1 1/2 godziny.
Dobrze jest pokosztować ciasto, aby nie miało ługowatego smaku sody; w takim razie dodać jeszcze serwatki, a gdy smak kwaśny przeważa - to trochę sody.
sajmony