Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli.rtf

(2237 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

  

Makaron rigatoni z sosem z słodkich  pomidorów , bakłana i mozzarelli

 

 

 

Składniki:

 

   1 szt bakłan

    50 ml oliwa extra virgin

    2 zabki czosnek

    1 szt cebula

    200 g pomidory pelati w puszcze

    2 łyzki ocet balsamiczny

    1 peczek bazylia

    1 łyzeczka Sól

    1 szczypta pieprz czarny mielony

    1 szczypta cukier

    50 ml śmietana słodka 30%

    400 g makaron rurki

    100 g mozzarella

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

 

Odcedzamy i trzymamy w cieple.

 

Bakłana kroimy w kostkę.

 

Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.

 

Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny.

 

Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.

 

Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu.

 

Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

 

Mieszamy delikatnie z makaronem.

 

Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.

 

Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się.

 

Podajemy odrazu!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin