Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli
Składniki:
1 szt bakłażan
50 ml oliwa extra virgin
2 zabki czosnek
1 szt cebula
200 g pomidory pelati w puszcze
2 łyzki ocet balsamiczny
1 peczek bazylia
1 łyzeczka Sól
1 szczypta pieprz czarny mielony
1 szczypta cukier
50 ml śmietana słodka 30%
400 g makaron rurki
100 g mozzarella
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Odcedzamy i trzymamy w cieple.
Bakłażana kroimy w kostkę.
Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny.
Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Mieszamy delikatnie z makaronem.
Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się.
Podajemy odrazu!
psotucha