Tarta z kiwi.rtf

(1 KB) Pobierz

Tarta z kiwi

Ciasto:

·         1,5 szklanki mąki

·         140 g zimnego masła

·         1 łyżka cukru pudru

·         1 żółtko

·         2 łyżki zimnej wody

Krem:

·         300 ml mleka

·         1 budyń waniliowy z cukrem

·         2-3 łyżki masła

·         3-4 kiwi

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier dodać pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić spód i brzegi formy do tarty (średnica ok. 20 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180C. Na spód tarty położyć papier do pieczenia i obciążyć go suchą fasolą. Piec 15 minut po czym zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze kolejne 20 minut. Wystudzić.

Budyń ugotować na mleku. Do gorącego budyniu włożyć masło i dokładnie wymieszać. Gotowy krem waniliowy nałożyć do środka tarty. Na wierzchu ułożyć plasterki kiwi

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin