DAL Z SOCZEWICY CZERWONEJ
Jedno z podstawowych dań kuchni indyjskiej to rośliny strączkowe pod różną postacią. Tym razem dal z czerwonej soczewicy. Pyszny i delikatny, o łagodnym smaku. Zresztą sami spróbujcie. Często podaje go z ryżem lub kaszą. Do tego warzywa , chlebek indyjski chutney…
Składniki:
· 3 garście soczewicy czerwonej
· 2 szczypty chili
· 1 łyżeczka czarnej gorczycy
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego
· 1/3 łyżeczki kurkumy
· po 2 szczypty tymianku i mielonego kminku
· oliwa z oliwek
· 2/3 łyżeczki ajwanu
· sól – do smaku
Porcje: 3-5
Przygotowanie:
Soczewicę płuczę w garnku, dopóki woda nie będzie czysta. Zalewam ponownie wodą (ok. 2-3 cm ponad poziom soczewicy) i doprowadzam do zagotowania, na dużym ogniu. Kiedy już zacznie się gotować i powstanie piana, usuwam ją łyżką. Zmniejszam ognień, tak by soczewica gotowała się delikatnie. Dodaję 1/3 łyżeczki kurkumy, 2 szczypty tymianku i 2 szczypty mielonego kminku. Wszelkiego rodzaju grochy gotuję bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodaję soli. Po około 20 minutach, kiedy woda odparuje i soczewica będzie prawie rozgotowana, przyrządzam masalę. Na patelni rozgrzewam ok. 3 łyżki oliwy. Dodaję czarnej gorczycy. Kiedy zacznie strzelać dodaję kminu rzymskiego a po chwili ajwan. Na koniec dosypuję asafetydy i chili. Po paru sekundach dodaję masalę do gotującego się dalu. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze prze 2-3 minuty.
Po tym czasie dal jest gotowy do jedzenia.
ladylucy