Puszysty sernik truskawkowy na zimno
500 g truskawek
3 łyżki żelatyny
1-2 łyżki soku z cytryny
500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)
skórka otarta z 1 cytryny
½-2/3 szklanki cukru pudru (w zależności od kwaśności truskawek)
16 g cukru waniliowego domowego
250 ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Przygotowanie
Przygotowanie:
Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny. Drugą połowę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).
Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.
Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody). Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.
psotucha