SERNIK NA ZIMNO TRUSKAWKOWY.rtf

(2840 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

      Puszysty sernik truskawkowy na zimno 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

    500 g truskawek

 

    3 łki żelatyny

 

    1-2 łki soku z cytryny

 

    500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy)

 

    skórka otarta z 1 cytryny

 

    ½-2/3 szklanki cukru pudru (w zależności od kwaśności truskawek)

 

    16 g cukru waniliowego domowego

 

    250 ml śmietany kremówki

 

    1 galaretka truskawkowa

 

    1 opakowanie podłnych biszkoptów

 

Przygotowanie

 

Przygotowanie:

 

Truskawki oczyścić, kilka odł do dekoracji. Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny. Drugą  połowę pokroić w kostkę.

 

Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała. A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym. Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całcią).

 

Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdł brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.

 

Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć. Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.

 

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody). Na wierzch wył pokrojone truskawki. Zalać tężeją galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin