SERNICZKI OWOCOWE.rtf

(2170 KB) Pobierz

 

 

 

 

            

 

                          SERNICZKI  OWOCOWE

 

 

           

 

 

4 porcje:

 

    40 dag twarogu dwukrotnie zmielonego

 

    200 ml śmietany kremówki

 

    2/3 szklanki cukru pudru (można więcej wg smaku, jak dla mnie tyle wystarczyło)

 

    1 szklanka jagód lub innych owocow np. maliny.

 

    4 łeczki żelatyny

 

    1 łeczka ekstraktu z wanili

 

 

 

    

 

Durszlak.pl

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Serniczki jagodowe

 

Tagi: sernik na zimno z owocami, sernik na zimno z jagodami, serniczek jagodowy, sernik na zimno, sernik jagodowy, sernik z jagodami, serniki i ciasta serowe, desery zimne, dla dzieci, serniki na zimno, sernik

kwi 18 2012 6:17

Serniczki jagodowe

Serniczki jagodowe

 

Nie wykorzystałam oczywiście wszystkich jagód do jagodzianek, więc trzeba było zrobić jakiś pożytek z pozostałymi. ;) A od kilku dni miałam ochotę na coś serowego i zimnego… więc powstał bardzo prosty, smaczny i mocno jagodowy serniczek na zimno… cudownie orzeźwiający , szczególnie w takie upały. A połączenie jagód i twarogu… oczywiście wyśmienite… zresztą, sami wiecie, ono sprawdza się wszędzie, w pierogach, naleśnikach, wypiekach.  :)

 

Ps. Jak się domyślacie, oczywiście nadal nie wykorzystałam cci jagódek, a wręcz dostałam ich jeszcze trochę, dlatego w najbliższych dniach na pewno znajdziecie tu jeszcze jagodowe rozmaitości. :)

 

Składniki

 

4 porcje:

 

    40 dag twarogu dwukrotnie zmielonego

 

    200 ml śmietany kremówki

 

    2/3 szklanki cukru pudru (można więcej wg smaku, jak dla mnie tyle wystarczyło)

 

    1 szklanka jagód

 

    4 łeczki żelatyny

 

    1 łeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie

 

Jagody lub inne owoce przebrać, opłukać i osączyć. Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarożkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

 

Żelatynę zalać 4 łkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić w rondelku. Dodać 2 łki masy jagodowo-serowej lub np malinowo serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstała mieszankę z resztą masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową lub malinową. Masę przeł do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin