MAKARON Z PIECZONYMI
POMIDORKAMI
Składniki (dla 3 osób):
- 200g makaronu (użyliśmy orecchiette, ale doskonale sprawdzi się także penne lub klasyczne spaghetti)
- 500g pomidorków koktajlowych
- Kulka mozzarelli
- Garść bazylii
- 50g orzechów piniowych (można zastąpić pestkami słonecznika)
- Oliwa z oliwek
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Pomidory umyć, podzielić na dwie części. Połowę podzielić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dokładnie wymieszać.
2. Pomidory wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok. 2h, aż stracą swą wilgotność, ale nie będą całkiem wysuszone.
3. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
4. Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, uważając aby się nie przypaliły.
5. Pozostałe pomidory przekroić na ćwiartki, mozzarellę pokroić w kostkę, bazylię posiekać.
6. Makaron odcedzić, zostawiając odrobinę wody.
7. W dużej misce wymieszać makaron, pieczone i świeże pomidory, mozzarellę oraz orzeszki pini. Polać oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
psotucha