MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORKAMI.rtf

(3464 KB) Pobierz

 

 

                                  MAKARON Z PIECZONYMI

 

                 POMIDORKAMI

 

 

 

      

 

 

 

      

 

 

 

 

  Składniki (dla 3 osób):

- 200g makaronu (użyliśmy orecchiette, ale doskonale sprawdzi się także penne lub klasyczne spaghetti)

- 500g pomidorków koktajlowych

- Kulka mozzarelli

- Garść bazylii

- 50g orzechów piniowych (można zastąpić pestkami słonecznika)

- Oliwa z oliwek

- Ząbek czosnku

- Sól, pieprz

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

1. Pomidory umyć, podzielić na dwie części. Połowę podzielić na połówki i ułoż na blaszce wyłonej folią aluminiową. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać zmiażony ząbek czosnku i dokładnie wymieszać.

 

2. Pomidory wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok. 2h, aż stracą swą wilgotność, ale nie bę całkiem wysuszone.

 

3. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

 

4. Na suchej patelni upraż orzechy piniowe, uważając aby się nie przypaliły.

 

5. Pozostałe pomidory przekroić na ćwiartki, mozzarellę pokroić w kostkę, bazylię posiekać.

 

6. Makaron odcedzić, zostawiając odrobinę wody.

 

7. W dużej misce wymieszać makaron, pieczone i świeże pomidory, mozzarellę oraz orzeszki pini. Polać oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin